Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava o GUP-u

Resničani gradskoj upravi: Iz GUP–a brišite spalionicu otpada!

tribina GUP Zagreb
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
27.06.2014.
u 11:50

Stanovnici Resnika na javnu raspravu pristigli su s porukama: ‘Ne spalionici’, ‘Černobil seli u Zagreb’, “Zdravlje nema cijenu” i “Fuj spalionici”.

Hitno izbacivanje i brisanje predviđenog centra za gospodarenje otpadom koji će se graditi u Resniku, a koji je ucrtan u predložene izmjene Generalnog urbanističkog plana - zahtijevaju stanari Resnika.

Organizirani građani

Oštro i s transparentima svoju su poruku i svojevrstan prosvjed održali na javnoj raspravi o izmjenama GUP-a, koja je bila organizirana u utorak na Tribini Grada, tvrdeći kako je spalionica ucrtana bez njihove suglasnosti, te da od svojih zahtjeva neće odustati ni pod kojim uvjetima.

Tri su osnovna razloga, barem kako navode, zbog kojih su spremni odbiti i buduće Bandićeve najavljene naknade za umanjenu kvalitetu života koja bi im se trebala isplaćivati.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

- Spalionica otpada nije prihvatljiva iz ekološkog, zdravstvenog i financijskog razloga pa tražimo da lokaciju u Resniku za koju tvrdite da je tu već duže sada izbacite iz GUP-a – kazao je znanstvenik Stanko Uršić, jedan od najžešćih protivnika spalionice u Zagrebu, ujedno i član Kriznog eko stožera za Resnik i Grad Zagreb.

Kako je poručio, kemijski otpad koji odlazi u zrak spaljivanjem otpada najjači je argument, jer kaže, baš nitko nema prava ugrožavati ičiji život, pa ni život stanara Resnika. Baš zato su stanari na javnu raspravu pristigli ispisanim porukama: ‘Ne spalionici’, ‘Černobil seli u Zagreb’, “Zdravlje nema cijenu” i “Fuj spalionici”.

I Jakuševčani protiv

Potporu njihovoj borbi da spalionica otpada ne treba biti niti u Resniku niti u Gradu dali su i Jakuševčani koji već 48 godina udišu smrad s odlagališta kazavši da je i javna rasprava održana večer uoči praznika kako bi ih što manje na njoj sudjelovalo te kako bi spalionica potiho dobila potvrdu svoje lokacije.

Takvo što demantirali su gradski službenici istaknuvši da spalionica nije ucrtana tajno, već je u GUP-u još od 2005. godine.- Ne možemo zadovoljiti interese svih građana, no oni koji se s nečim ne slažu imaju pravo uložiti prigovor jer zato i vodimo javnu raspravu - kazao je Ivica Fanjek, pročelnik Zavoda za prostorno uređenje.

Komentara 6

SO
Somelier
15:01 27.06.2014.

Živi cirkus u Hrvatskoj. Svemu Ne. Pa isplatilo bi se te ljude potrpati u autobuse i odvesti ih u Hamburg , Berlin i na kraju Beć. Svuda skoro u centru grada spalionice smeća lijepe sa pravim filterima i prečistačima. Ne bježati od spalionice već od liferanta. Zavisi čija se oprema za spalionicu kupi. Treba manipulatorima u Hrvatskoj stati na kraj. Prvo što možemo zaposliti ljude a drugo, pogušiti će mo se u vlastitom smeću.

DU
Deleted user
14:10 27.06.2014.

Spalionica u Beču nalazi se u širem centru grada. Zato ne vidim razloga za ovakvu paniku. Naravno, dozvoljavam da postoji bojazan o nepoštivanju ekoloških normi, što je kod nas vrlo česta pojava, ali bojazni od spalionice kao spalionice ne bi trebalo biti.

CA
canon60
15:30 27.06.2014.

Živim u CH već 20-ak godina u neposrednoj blizini spalionice smeća i - ništa. Sve je uredno zrak je potpuno u redu. Švicarci otpad sa filtera odvoze u treći svijet (i za to plaćaju, naravno) a dio energije ide u toplanu. Zgrada do zgrade je razvojni laboratorij i aerodinamički kanal od Petera Saubera iz formule 1 i još mnoštvo shopping centara, restorana i koječega drugog. Trebalo bi ljude educirati da je najveće zlo deponij za smeće a ne spalionica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije