Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pravila

Recikliranjem računi za smeće niži do 20 %

smece
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
29.03.2012.
u 08:00

Svjestan da reciklažnih dvorišta ima premalo, Grad Zagreb ustupit će Čistoći zemljišta kako bi bilo ukupno najmanje trideset dvorišta.

Na ljeto stiže novi tarifni model za odvoz smeća, a s njime i popusti do 20 posto za građane koji recikliraju kućni otpad!

Zakonska obveza

– Zakon traži da se obračunava cijena komunalnog otpada prema volumenu, odnosno masi, a ne prema kvadraturi stana kao dosad. Želimo proizvesti efekt da se “proizvodi” što manje komunalnog otpada, a istodobno ljude potaknuti da što više recikliraju. Recikliranjem bi se računi mogli smanjiti i do dvadest posto ako bi se smeće skupljalo odvojeno i odvozilo do reciklažnih dvorišta – kaže Miro Laco, pročelnik Ureda gradonačelnika Milana Bandića.

Svjestan da reciklažnih dvorišta ima premalo, Grad Zagreb ustupit će Čistoći zemljišta kako bi bilo ukupno najmanje trideset dvorišta.

– Svaka četvrt mora imati najmanje jedno reciklažno dvorište, a nekolicina, kao što su Sesvete, Dubrava, Črnomerec, Trešnjevka, morat će ih imati i više. Sada ima osam reciklažnih dvorišta na 17 gradskih četvrti. Potrebno ih je najmanje trideset, a to bi sve trebalo početi realizirati na ljeto ili poslije ljeta – nastavlja Laco.

Tvrdi kako će taj pothvat osvijestiti građane jer imaju izravnu korist od recikliranja. Ističe da često nastaju problemi u stambenim zgradama, u kojima svi stanari, pa i obrtnici, koriste iste kontejnere za odlaganje otpada, iako obrtnici “proizvode” i nekoliko puta više otpada nego drugi stanari. Prema sadašnjem načinu obračunavanja i obrtnici plaćaju po kvadraturi poslovnog prostora. Problem će se riješiti uvođenjem koeficijenata za obrtnike kako bi za više otpada i platili više te obratno.

Potrebna velika ulaganja

– Čistoća još nema mogućnosti provjeravanja volumena, odnosno je li kanta za smeće poluprazna ili ne. Ideal bi bio da se svaku kantu može izvagati i po tome obračunati cijenu, no za to su potrebna velika ulaganja što trenutačno nije moguće – dodaje Laco napominjući da je ipak najvažnije kako će svoj račun svatko moći smanjiti – recikliranjem. Navedenih najviše 20 posto uštede gornja je granica dogovorena između Čistoće i gradske uprave.

Direktor Čistoće Branimir Valašek nije bio dostupan za komentar, a njegov zamjenik Branko Pintarić kratko je potvrdio da se radi na tom projektu.

– To je vrlo osjetljiva tema – kazao je Pintarić.

Osim novog načina obračunavanja cijena, Grad predlaže da se u nekim ulicama smanji broj tjednih odvoza otpada i tako također građanima uštedi novac.

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
08:40 29.03.2012.

Eto, nova vlast od nas traži da postanemo smetlari! Koliko ćemo to vreća za smeće ili kanti trebati imati u stanu kako bi odradili tuđi posao koji ionako plaćamo. I plaćat ćemo još više, budući da birokracija jako dobro zna kako od građana izvući lovu. Miss Holly go home!

CH
chemica
11:00 29.03.2012.

Tko će o recikliranju otpada nego veliki \"stručnjak\" za tu tematiku, ama baš svakom režimu podoban, Miro Laco! Evo, ja se kladim da će ova tužna balkanska priča završiti s još jednim POSKUPLJENJEM. Razvrstavam otpad ( dijelom ga i sam recikliram) taman toliko da mi ne bude opterećenje u životu. Papir, plastične boce, kompost. Baš da vidimo, moja prognoza je poskupljenje od desetak posto, a vama ostalima bar duplo.

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
08:20 29.03.2012.

kakva laž.u čakovcu otkad je počelo to sa recikliranjem plaćamo dvostruko veći odvoz otpadaka i još se maltretiramo sa skupljanjem smeća

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije