Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kulturna baština

Raskošan dvorac prekriven je korovom

08.05.2015., Zagreb - Dvorac Brezovica jedan od najznacajnijih spomenika iz baroknog razdoblja stoji zapusten i ceka obnovu. Dvorac je izgradila obitelj Draskovic u 17. stoljecu, a danas je u vlasnistvu Zagrebacke nadbiskupije. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSE
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
12.05.2015.
u 11:15

Vlasništvo nad dvorcem preuzela je Zagrebačka nadbiskupija

Raj na zemlji – prva je asocijacija starijih stanovnika Brezovice na dvorac u centru te novozagrebačke gradske četvrti.

Nekad su tamo bili mini golf-tereni, klupe za piknik, trim-staze, košarkaško igralište, ljuljačke... bilo je to popularno izletište stanovnika i ostalih Zagrepčana. No u jednom trenutku o dvorcu se jednostavno prestalo brinuti pa je zdanje iz 13. stoljeća danas zapušteno, puno smeća, obraslo korovom.

– A s propadanjem dvorca propadaju i naša lijepa sjećanja te postaju samo mitske priče iz davnina – prisjeća se Bojan Kovač, stanovnik Brezovice, koji je na problem upozorio neposredno prije održavanja kvartovske tribine u GČ Brezovica. O problemu je progovorio Kovač, no i mnogi stanovnici Brezovice, koji su nam poslali na desetke e-mailova. Barokni dvorac Brezovica, kažu iz Gradske četvrti Brezovica, vraćen je u vlasništvo Zagrebačke nadbiskupije 2007., u čijem je vlasništvu dvorac bio od 1912. do 1946. godine. Sagradio ga je knez Jaroslav, a u njemu su živjele i dinastije Zrinski i Drašković. U povijesti je služio za ugostiteljske svrhe, u njemu je bio disko-klub, restoran... Iako je propadanje, kažu stanovnici, počelo i prije 2007. te je Nadbiskupiji vraćen u lošem stanju, pitaju se što se s dvorcem planira.

– U nekoliko smo navrata pokušali razgovarati s Nadbiskupijom, no nikad nismo dobili odgovor. Prošle smo godine zvali Zrinjevac da dođe pokositi kako se trava i granje ne bi širilo dalje na nogostup – kazao je predsjednik vijeća GČ Brezovica Vladimir Iviček. Ove godine iz Grada Zagreba tražili su da Vijeće daje prijedloge za uređenje objekta ili površine u njihovoj gradskoj četvrti pa su htjeli predložiti uređenje dvorca Brezovica, no iz Zagrebačke nadbiskupije nisu se očitovali.

– Na kraju smo odustali od tog prijedloga pa smo išli na uređenje šetnice oko ribnjaka – rekao je Iviček. Iz Zagrebačke nadbiskupije nismo dobili odgovor.

Komentara 3

Avatar dosadni
dosadni
14:04 12.05.2015.

bitno je da su to vratili crkvi , i eto ti ga sad, niš koristi

Avatar Victorious
Victorious
10:35 13.05.2015.

Šteta što takva prekrasna kulturna baština propada, a na takvoj ljepoti dalo bi se i zaradit nesto

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
19:50 12.05.2015.

Čudi me da nitko ne komentira da je i za ovo kriv Zoran Milanović.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije