Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolektivni iz snova

Raskalašeni Holding: Za jubilarne nagrade 40 milijuna kuna

Holding
Borna Filic/Pixsell
17.11.2011.
u 07:30

To se isplaćuje na temelju kolektivnog ugovora koji je sa sindikatima Zagrebačkog holdinga još 2007. godine potpisao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić – kaže nam izvor iz Holdinga

Vjernost se u Zagrebačkom holdingu odlično plaća. U tom trgovačkom društvu u stopostotnom vlasništvu Grada Zagreba dijele se, kako doznajemo, nevjerojatne jubilarne nagrade. Tako se za 40 godina radnog staža dobiva čak 25 tisuća kuna nagrade! Ukupno će Holding u ovoj godini samo za tu namjenu morati izdvojiti 40-ak milijuna kuna.

Bandićev potpis iz 2007.

– To se isplaćuje na temelju kolektivnog ugovora koji je sa sindikatima Zagrebačkog holdinga još 2007. godine potpisao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić – kaže nam izvor iz Holdinga. Prema tom ugovoru, nakon pet godina radnog staža dobiva se 6500 kuna, za 10 godina 9500 kuna, a za 20 godina 13 tisuća kuna jubilarne nagrade.

– U državnoj upravi za 40 godina staža, prema našim informacijama, dobiva se “tek” 9000 kuna – tvrdi sugovornik iz Holdinga. I prema našim informacijama u državnim tvrtkama jubilarne nagrade iznose tek četvrtinu plaće, a u rijetkim slučajevima cijelu plaću. A kad se uzme u obzir da je Zagrebački holding samo u 2010. godini imao oko pola milijarde kuna gubitka, a procjenjuje se da bi isti gubitak mogao biti i u 2011. godini, bodu u oči iznosi koji se Holdingovim zaposlenicima dijele za vjernost.

– Holding i dalje živi u nekim prošlim vremenima i mnogo pozornosti pridaje socijalnoj komponenti. Oni nisu u funkciji komunalnog poduzeća, već u funkciji zaposlenika – komentira ekonomski analitičar Damir Novotny. Tako nešto, dodaje Novotny, nije moguće u zemljama okrenutima tržištu. – U tržišnoj ekonomiji ne postoje jubilarne nagrade. Prije svega se gleda da kompanija radi profitabilno i tek se onda razmišlja o nagrađivanju zaposlenika. Ako nema profita, onda nikakva nagrada ne dolazi u obzir – odlučan je Novotny.

A da su jubilarne nagrade koje prema kolektivnom ugovoru moraju podijeliti ekstremno visoke svjesni su, kažu, i u upravi Holdinga. Ipak, protiv kolektivnog ugovora ne mogu ići. – Uprava Holdinga bila bi sretna kad bi mogla radnike dobro platiti, ali u vrijeme krize računamo na uviđavnost sindikata i njihovo razumijevanje da je u današnje vrijeme najvažnija redovita isplata plaća i čuvanje radnih mjesta. Iako mislimo da nije vrijeme za isplaćivanje jubilarnih nagrada, poštovat ćemo tu stavku ugovora – dodaje izvor iz Holdinga. A sindikati Holdinga navodno ne žele odustati od te stavke kolektivnog ugovora. Potvrđuje to i Darko Kleinberger, glavni sindikalni pregovarač u Holdingu.

– Od jubilarnih nagrada ne odustajemo. Primjerice, ja sam prije dvije godine dobio jubilarnu nagradu, a kolega koji je došao dvije godine poslije mene trebao bi je primiti ove godine. Ne bi bilo pošteno da sam je ja dobio, a on ne – smatra Kleinberger.

Ove godine - 45 milijuna

Ipak, na pitanje koliko iznose jubilarne nagrade u Holdingu on daje druge brojke. – Za 10 godina radnog staža dobiva se 6500 kuna, za 20 godina dvije prosječne plaće, a za, primjerice, 45 godina radnog staža četiri i pol prosječne plaće... – objašnjava sindikalni pregovarač. Ove je godine, kaže Kleinberger, baš puno dobitnika jubilarnih nagrada pa će, prema njegovoj računici, Holding za vjernost svojih zaposlenika morati izdvojiti oko 45 milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 128

EU
eurobanana
07:34 17.11.2011.

Do juce ZG, holding u raspadu . . . a sada Nagrade,premije na premiju . ne kuzim ...!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SE
serđo
07:51 17.11.2011.

sdp 1 i sdp 2. bandića nitko ne hvata, da mogu i dalje zajedno krast.

AL
alphazulu99
07:42 17.11.2011.

U tom holdingu ne najveci kriminal nakon pretvorbe. Kada ce tu krenuti istrage.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije