Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

RadioTeatar predstavlja: bogat programski ciklus RADIO VOĆARSKA

RADIO VOĆARSKA
06.02.2023.
u 12:40

RadioTeatar u suradnji s Mjesnim odborom Voćarska i susjedstvom brdovite Šalate i okolnih kvartova, pokreće privremeni programski ciklus RADIO VOĆARSKA!

Pozivamo svaku ovdje prisutnu bebu, dijete, mladu ili manje mladu osobu kao i sve susjede srebrne kose da se priključe našem kazališno-radijskom letećem cirkusu koji će trajati od veljače do travnja 2023. godine.

U 10-oj godini od pokretanja radiofonijskog teatra (s premijerom predstave

HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje)“) sve je veći broj autora, izvođača, naslova i publike uključenih u razvoj ove otvorene radioteatarske forme.

Nadahnjujući se baštinom radijskog i kazališnog opusa Zvonimira Bajsića (koji je inače veći dio svoga života proživio u neposrednom susjedstvu Voćarske), RadioTeatar (čiji studio se nalazi na susjednom Medveščaku) - svih ovih godina ide korak dalje i razvija specifičnu vrstu umjetničke intervencije u eteru i na kazališnoj sceni, u prirodi i u neočekivanim prostorima izvedbe. Pazeći pritom da nam želja za istraživanjem ostane preduvjet.

Naš cilj je, u vremenu snažnih i brzih vizualnih atrakcija, nagovarati na povratak koncentriranom slušanju. Baš kao što beba u majčinom trbuhu koncentrirano sluša svemir koji dopire izvana i u koji će tek biti rođena. Publiku RadioTeatra od samih početaka čine baš sve generacije i na to smo jako ponosni.

Programom RADIO VOĆARSKA se želimo još više približiti susjedstvu i uključiti ga u naš rad, te stvarati privremene, sasvim nove, gledateljskoslušateljske zajednice svih generacija.

Svi programi su besplatni, uz prethodnu rezervaciju i dogovor grupnih dolazaka. Do slušanja i do gledanja!

Vaš RadioTeatar Bajsić i prijatelji

PROGRAM:
Utorak 1. 3. u 11:00h – predstava i radionica za djecu od 5 do 10 godina -- Drvo koje je pjevalo

Petak 17. 3. u 18:00h – predstava i radionica za djecu od 10+ godina -- Ratovi svjetova

Subota 18. 3. u 18:00h – predstava i radionica za djecu od 10+ godina -- Ratovi svjetova

Subota 25. 3. u 20:00h – predstava za odrasle -- Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)

Subota 1. 4. u 11:00h – predstava i radionica za djecu od 5 do 10 godina -- Drvo koje je pjevalo

Subota 22. 4. od 12:00h do 22:00 – Dan Radija Voćarska

PREDSTAVA DRVO KOJE JE PJEVALO I RADIONICA NAČULIT UŠI DOBRO TREBA

Uzrast: od 5 do 10 godina Trajanje predstave: 45 minuta Trajanje radionice: 30 minuta

Drvo koje je pjevalo je predstava o Violini i Violončelu, prijateljstvu čovjeka i instrumenta, klasičnog i inovativnog, starog i novog, kao i slobode i odgovornosti koju glazba donosi.

Priča o dva instrumenta ispričana prvenstveno zvukom, glazbom, glumačkom igrom i autorskim tekstom, usmjeravajući djecu na vještinu slušanja, a koja se u vrijeme uspona vizualnih komunikacija čini pomalo zaboravljenom.

Tokom radionice Načulit uši dobro treba, djeca malim glazbenim instrumentima otkrivaju razne nove zvukove oko sebe, oformljuju svoj bend i uz pomoć autorskog tima predstave stvaraju vlastitu kompoziciju koju i izvode.

Režija: Hrvoje Korbar
Autorica teksta: Nina Bajsić
Igraju: Maja Katić, Stanislav Kovačić (violončelo) i Jasmina Bojić (violina) Oblikovanje svjetla: Martin Šatović

PREDSTAVA HOERSPIEL: MALA IGRA ZA SLUŠANJE (I GLEDANJE)

HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje) je predstava koja govori o samim počecima radija, o vremenu kada su tada vrlo popularne radio-drame išle uživo iz studija, s glumcima, glazbenicima i maherima za rekonstrukciju potrebnih šumova i atmosfera. Zadivljena a ponekad i sumnjičava publika se tih večeri okupljala oko radio-aparata, tog bežičnog misterija, kao nekada oko ognjišta, uhom naslućujući a u glavi stvarajući jedan sasvim novi svijet. Osim kao jedinstvena kazališna priča o radiju samom, “malim ljudima unutar radijske kutije”, HOERSPIEL na jedan neobičan način evocira i duh Zagreba u vrijeme između dva svjetska rata, ali i kasnije. Autorski projekt Pavlice Bajsić Brazzoduro

Igraju: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Starčević, Matija Antolić, Ljubica Letinić, Dino Brazzoduro, Nina Bajsić, Ivan Zelić/Ivor Plužarić/Dalibor Piskrec i Pavlica

Bajsić Brazzoduro uz snimke glasova Ante Perkovića i Zvonimira Bajsića

Oblikovanje svjetla: Martin Šatović
Oblikovanje zvuka i glazbe: Dino Brazzoduro
Produkcija: Katarina Krešić

Josipa Lisac (zima 2016.): "Hoerspiel---------Sjajna ideja Vrhunska realizacija Fenomenalna predstava- puna svjetla, smijeha, istine Izvrsno domaće autorsko djelo držim fige , da se predstave dogode i u 2017-oj ”

Darko Rundek (jesen 2014.): "Projekt HOERSPIEL, pronalazi jedinstven oblik susreta intime radija s publikom uživo. Otkrivamo topao i razigran svijet, koji i sami nosimo u srcu i s radošću ga prepoznajemo.„

PREDSTAVA RATOVI SVJETOVA I RADIORADIONICA

Uzrast: 10 + godina
Trajanje predstave: 60 minuta
Trajanje radionice: 30 minuta

Nalazimo se u radijskom studiju RadioTeatra gdje uskoro započinje večernji program

„Popularni znanstveni sat“.

Radio Orkestar se uštimava, voditelj vježba tekst, tehničar Jakob Bunda popravlja lampicu u studiju koja je, čini se, izgubila kontakt. Evo ga, opet svijetli!

Bravo Jakobe... A daleko, negdje u srcu Istre, u Zvjezdarnici u Višnjanu, reporter Žiga Hren nemirno pogledava u zvjezdano nebo pa na svoj ručni sat koji je naslijedio od pokojnog strica Rudolfa... On nestrpljivo čeka svoje prvo javljanje ove večeri.

U donjogradskoj se pak Radio Kavani okupljaju prvi znatiželjnici i guraju oko stolova na kojima se nalaze radio-detektori za prijem, red za slušalice se uzbibao jer...

Uskoro smo u eteru!

Iz studija uživo:
Ivana Starčević
kao Milena Begović Sven Medvešek kao Fric Maramica i Oton Kučera
Matija Antolić kao Jakob Bunda i Blaž Konjski
Tekstovi i upute iz režije: Pavlica Bajsić Glazba: Marko Levanić i Ivana Starčević Scenski pokret: Srđan Sorić Radiodramski ulomci: Dino Brazzoduro i Dalibor Piskrec
Svjetlo: Sara Bundalo i Martin Šatović
Scenografija: Matej Kniewald
Pregršt posuđenih glasova: Janko Rakoš, Živko Anočić, Jerko Marčić, Jelena
Miholjević, Ljubica
Letinić i Tihana Ostreš
Produkcija: Katarina Krešić

DAN RADIJA VOĆARSKA
Za kraj ciklusa RADIO VOĆARSKA posvetit ćemo mu jedan slavljenički dan u Mjesnom odboru Voćarska. Za bebe pripremamo radio igru i zvučnu šetnju dok će se djeca zaigrati uz prvi dječji pub kviz i radiofonijsku potragu za blagom. Posebni kazališni, radiofonijski i glazbeni programi očekuju odrasle i osobe starije životne dobi, a za sve uzraste pripremamo i maraton radio-slušaonice!

RADIO VOĆARSKA

Produkcija: RadioTeatar Bajsić i prijatelji Voditeljica programa: Katarina Krešić Suradnica u provođenju programa: Pavlica Bajsić Suradnica za marketing i PR: Matea Antunović Dizajn vizuala: Josip Gamberožić

Ostali suradnici: Ljubica Letinić, Dora Pocedić, Vedrana Čović, Ivan Kolonić

Partneri: Mjesni odbor Voćarska i platforma B-AIR

Projekt je financijski podržan od: Gradski ured za kulturu Grada Zagreba (program “Umjetnost i kultura u zajednici”), Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura Nova i Kreativne Europe.

Mjesta se mogu rezervirati ovdje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije