Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radnici DTR-a

Radili su u najpoželjnijoj tvrtki, a sada skupljaju boce da prežive

'13.06.2013., Zagreb - Radnici DTR-a u poslovnici u Ilici, koji strajkaju zbog neisplacenih placa. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
14.06.2013.
u 12:00

– Obećavaju prosperitet, ali puno smo se obećanja naslušali tako da ćemo vjerovati kad vidimo promjene – kazala je prosvjednica Kata Šečić, koja je u DTR-u čitav radni vijek i ima 36 godina staža.

Radnici Domaće tvornice rublja (DTR) već više od mjesec dana svaki dan prolaze svoj križni put, kako ga sami zovu. Obilaze dućane, počevši od Ilice 36, preko broja 25 odlaze u Petrinjsku 2, potom u Preradovićevu 20 i na Zrinjevcu završavaju povorku. Žele barem da im se isplate posljednje dvije plaće koje nisu dobili.

Predstečajna nagodba

Izgubili su vjeru da bi stanje tvrtke moglo biti bolje, iako su im novi vlasnici, poduzetnik Milan Carić i odvjetnik Anto Nobilo, neslužbeno obećali da će obnoviti sve dućane, uložiti u opremu te da bi za godinu dana mogli zapošljavati 230 ljudi, što je dvostruko više nego sad. Službeno, Nobilo nije želio govoriti o budućnosti tvrtke jer predstečajna nagodba još traje, a tvrtku nisu preuzeli.

– Obećavaju prosperitet, ali puno smo se obećanja naslušali tako da ćemo vjerovati kad vidimo promjene – kazala je prosvjednica Kata Šečić, koja je u DTR-u čitav radni vijek i ima 36 godina staža. Zaposlila se odmah nakon mature.

– Poslala sam pismo u petak i u utorak su mi rekli da se javim kadrovskoj. Došla sam iz Slavonije i nisam ni znala kamo ću na stan pa sam krenula ispitivati gospođe na Dolcu znaju li nekog da iznajmljuje - priča Šečić te dodaje da joj je gospođa koja je prodavala tkaninu na štandu ponudila sobicu u kojoj je radila. Tada, potkraj sedamdesetih, tvornica DTR bila je poželjno mjesto za rad. Radnici su imali 20 posto veću plaću od prosjeka, zapošljavali su 1200 ljudi, posla je bilo toliko da se radilo u dvije smjene, a imali su i liječnika te zubara u sklopu tvornice.

Nestao znak dimnjačara

Tvornica je počela lošije poslovati otkako je 1992. privatizirana, no unazad dvije godine počela je, tvrde radnici, drastično tonuti. Došlo je i do toga da su prestali štikati prepoznatljiv znak dimnjačara na košulje jer su se pokvarili strojevi.

– Za one koji zahtijevaju znak košulje se iz Brckovljana, gdje je smještena tvornica, voze u Šestine, gdje to radi jedna gospođa – kaže Vladimir Potočnik, mehaničar za održavanje šivaćih mašina. Dok ne saznaju svoju sudbinu, lutaju od ministra do predsjednika, a sljedeći tjedan ići će i do gradonačelnika Milana Bandića. Dotad će, ako žele staviti hranu na stol, čistiti stubišta i urede, peći kolače, peglati košulje za novac ili jednostavno sakupljati boce.

>>Radnice DTR-a pred Vladom: Isplatite nam zaostale plaće!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije