Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Radićeva je dokaz da smo naučili lekciju u Mesničkoj

Manifestacija Radiceva u osmijehu - ulica umjetnosti.
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
07.08.2016.
u 14:34

Strahovi su, čini se, bili neopravdani jer je u ovom slučaju presudila riječ struke, a ne politike

Ima još pokoji detalj, nekoliko dana posla, i jedna od najljepših zagrebačkih ulica, ona koja povezuje Donji s Gornjim gradom, bit će dovršena.

Posao za 8,5 milijuna kuna

Radnici, ali i svi oni koji su sudjelovali u projektu uređenja, svoj su dio posla odradili – vrhunski. Bez ironije, podilaženja ili lažne hvale, nekadašnja starozagrebačka Duga ulica, današnja Radićeva, ušminkana je, koliko god se, priznajmo, naježimo kada taj pridjev u kontekstu prometne, arhitektonske infrastrukture ili estetike izgovara gradonačelnik Milan Bandić.

Posao je odrađen onako kako to za potrošenih 8,5 milijuna kuna mora biti, pa su strahovi koji su se pojavili nakon uređenja Mesničke ulice i prve najave uređenja Radićeve bili veći no što je to u realnosti bilo opravdano. Čini se da su nas problemi s najveće ljetne investicije izvođene tijekom 2014. godine, pa popravljane tijekom 2015., nečemu naučili – na radovima uređenja Radićeve ipak smo vodili računa o svemu onome što smo na Mesničkoj zaboravili, a mimoišli su nas, srećom, i katadiopteri i metalne mesingane oznake. Sada u centru imamo ulicu koju vrijedi pokazati turistima i kojom mora proći svaki Zagrepčanin. Zašto?

Ima još obveza

Jednostavno je – primjer je to ulice u kojoj je prosudila riječ struke, ne riječ politike; uostalom, put je to koji vodi na najromantičniju zagrebačku promenadu. Naročito u ovo doba godine. Zato.

Hoće li možda biti povratka radnika na istu tu adresu?

Možda, ali ne cjepidlačimo unaprijed. Jer mogli smo proći i gore: imamo iskustva s Mesničkom, kada nismo odvojili nogostup od kolnika, postavili stupiće, pa smo to sve naknadno radili, kada smo se zbog izjednačenja kolnika bojali poplava ili kada smo se bunili protiv svjetlećih katadioptera izvlačeći i posljednji “metak” argumenta – izazivaju napadaje. U Radićevoj sada ostaju detalji, a zbog pohvala ne smijemo zaboraviti na nove obveze koje nam slijede na toj adresi – vratiti obrtnicima terase i dati im priliku da u novouređenoj ulici posluju onako kako su poslovali prije njezine rekonstrukcije.

Komentara 9

BI
bibimm
16:55 07.08.2016.

Zašto ne može barem jedna ulica proći bez terasa/ "staklenika " po zimi. Tek sada dok je prazna se vidi koliko je lijepo bez tih terasa.

ZA
zambezi
15:47 07.08.2016.

Tolko košta i kilometar autoceste! A Radićeva 300 m.

MI
MikiPrdekana
12:36 08.08.2016.

Evo bas se vozim sjevernom obilaznicom, pa cu preko novih mostova Jarun i Bundek na kupanje na otvorene terme Zagreb. Kasnije cu pogledati Dinamo na novom stadionu Maksimir, onda cu na neki seminar u kongresni centar. Navecer cu skoknuti na Sljeme zicarom da se malo opustim. Sutra mi dolaze poslovni partneri pa cu ih prosetati gradom da vide ljepote Zagreba sa obnovljenim fasadama i bez grafita. Kasnije ih vodim u gradsku Operu na Cajkovskog i labudi pjev.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije