Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Greška u pravilniku

'Računi za grijanje trebali bi nam biti niži čak i za stotinu puta'

05.10.2015., Zagreb -  Inzinjer matematike Aleksandar Hatzivelkos s Veleucilista u Velikoj Gorici konstruirao je novu formulu za obracun potrosnje koja onima s razdjelnicima jamci nizu cijenu grijanja. Aleksandar Hatzivelkos.   Photo: Davor Puklavec/PIXSE
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
06.10.2015.
u 09:15


Aleksandar Hatzivelkos već je upozoravao na propust u propisu

Razdjelnici na radijatorima kao spas za kućni budžet.

Platiti stvarnu potrošnju po stanu. Štednja energije. Ugradnja razdjelnika građanima koji žive u stanovima nije teško pala, iako će pričuvu morati plaćati više. No, u konačnici bi grijanje trebali plaćati manje. Barem se tako tvrdi.

Banalna pogreška

Jedan inženjer matematike na svom je blogu iznio kako bi računi koji pristižu onima koji su razdjelnike ugradili trebali biti još niži. I to za sto puta. Naime, Aleksandar Hatzivelkos, koji posljednjih godina predaje matematičke predmete na Veleučilištu Velika Gorica i Visokoj školi za informacijske tehnologije, pronašao je grešku u Pravilniku o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju koji je na snazi od 1 rujna 2014. godine, a donijelo ga je Ministarstvo gospodarstva.

– Radi se o matematički nepismeno složenom stavku tog Pravilnika. Naime, u članku 9. stavak 2. i članku 10. stavak 2. (članci koji propisuju način obračuna potrošene toplinske energije) propisuje se da veličina UR može iznositi najmanje 50 posto, a najviše 90 posto. Kada se vrijednost veličine UR preračuna iz postotaka u brojke, to bi značilo da se u formulu moraju uračunavati brojevi od 0.5 i 0.9. No u formulu za račune unose se brojke između broja 50 i 90, što su zapravo postoci - kaže Jasno je, kaže Hatzivelkos, da se radi o banalnoj pogrešci, no ovoga puta doslovno pridržavanje slova zakona moglo bi ići u korist građana. Usporedio je to s potpisivanjem ugovora u bankama, kada se mora pažljivo pročitati svako sitno napisano slovo i svaki zarez.

Ugradnja u šest koraka

Razdjelnike topline u starim zgradama dosad je, prema dostupnim podacima HEP Toplinarstva, ugradilo 12.781 od sto tisuća potrošača. Zakonski rok za obveznu ugradnju za sve članice EU je do 1. siječnja 2017. godine, iako do kraja ove godine razdjelnike moraju ugraditi kućanstva u zgradama s više od 70 stanova. Ugradnja se odvija u šest koraka, a počinje tako da predstavnik stanara prikupi ponude tvrtki za ugradnju opreme.

Nakon toga mora sakupiti minimalno 50 posto potpisa suvlasnika zgrade i predati ih odabranom dobavljaču. Putem odabrane tvrtke, predstavnik suvlasnika potom ishođuje suglasnost distributera topline. Postupak traje tri do pet radnih dana. Potom slijedi ugradnja razdjelnika i termostatskih setova, koja se provodi i tijekom sezone grijanja. Kad su razdjelnici ugrađeni, predstavnik suvlasnika potpisom mijenja način obračuna u model 'prema potrošnji', a nakon toga slijedi obračun prema onome što je kućanstvo potrošilo.

Obračun započinje s prvim punim mjesecem u sezoni. Odabrana tvrtka daljinsko očitanje potrošnje dostavlja distributeru topline, koji izdaje račune za grijanje. Pismeni upit postavili smo i Ministarstvu gospodarstva, no do zaključenja broja odgovor nismo primili.

>> Ugradili razdjelnike, a sad iščekuju hoće li se isplatiti

>> U zgradama gdje još postavljaju razdjelnike, ne pušta se grijanje

Komentara 29

AS
ASERAGUD
10:12 06.10.2015.

Kako je moguće nešto biti 100 puta jeftinije? znači da bi na kraju ovi njima plačali 98 puta više nego što ovi sada uplaćuju - glupost nad glupostima

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
19:22 06.10.2015.

Da su Vam radijatori isključeni i dalje plaćate zakupljenu energiju+zajedničku potrošnju koja se odnosi na vertikale (tj. instalaciju grijanja koja kako kome prolazi kroz stanove)+topla voda. Dakle nikada nećete imati račun 0 kuna.

ER
eragram
10:45 06.10.2015.

Pravilnik o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju (Narodne novine, br. 99/14, 27/15) je kao da je u Vrapču rađen, no istine radi pokazuju nam tko to sve sjedi u Ministarstvu gospodarstva, HERA-i i HEP Toplinarstvu! Naimeme članak 11. toga Pravilnika propisuje da se do trenutka kada svi vlasnici ugrade razdjelnike potrošak toplinske energije po pojedinim stanovima obračunava po posebnoj formuli. Ja imam na toplinskoj stanici takav slučaj gdje 60% stanara nije ugradilo razdjelnik. Prema famoznoj formuli iz članka 11. mi bi platili 120% potrošene energije, a stanari koji nisu ugradili razdjelnik njima bi HEP trebao izvršiti povrat za 20% ukupno potrošene toplinske energije na toplinskoj stanici kao da proizvode toplinsku energiju. Tko je vjeruje neka ubaci podatke u formule.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije