Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
građani pred zidom

Račun za struju i vodu ne plaćajte ako je stariji od 12 mjeseci

dalekovod,struja
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
20.06.2013.
u 14:00

Društvima za zaštitu potrošača građani se najviše obraćaju zbog telekomunikacijskih računa

Opomene za dugove, ovrhe pa i isključivanje pružanja usluge način je na koji javne i telekomunikacijske tvrtke pokušavaju svoje potrošače prisiliti na naplatu. Prema podacima Društva za zaštitu potrošača, trenutačno je čak sto tisuća Zagrepčana pred zidom jer ih čekaju ovrhe. Bez električne energije ostala su 23.982 potrošača, bez plina 350, a bez vode 225 korisnika. 

Rješenje je i zastara

U Povjerenstvu pri Zagrebačkom holdingu, na koje stižu pritužbe građana koje nije uvažilo prvostupanjsku odluku unutar podružnica, a potrošač je ustrajao na žalbi, prošle godine riješili su 626 pritužbi.

– Od tog broja, 249 žalbi riješeno je u korist potrošača, u 267 slučajeva potvrđena je prvostupanjska odluka, a njih 110 nije bilo u našoj nadležnosti – kazali su iz Holdinga. Pregledom po podružnicama i trgovačkim društvima, najviše reklamacija upućeno je za Zagrebparking 354 te Vodoopskrbu i odvodnju 168. Slijede Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo sa 21 pritužbom, Gradska plinara Zagreb 14 te Čistoća 6 i ZET 3. Mnogi se građani žale i na prikupljanje komunalne naknade, posebno za račune za koje je nastupila zastara, a koja nastupa nakon tri godine. Iz društva Potrošač građane su savjetovali da dobro paze na nepravilnosti u računima i pravodobno reagiraju pismenim prigovorom. 

Što se tiče rokova zastare, građani se na nju mogu pozvati nakon tri godine ako je riječ o komunalnoj naknadi i pričuvi. Za TV pretplatu, račune za mobitel, telefon, smeće, vodu i struju zastara nastupa nakon godine dana. Upravo zbog roka podružnica Vodoopskrba i odvodnja mjesečno pošalje otprilike tisuću opomena pred isključenje iz sustava vodoopskrbe, a mjesečno se onemogući da se 40 potrošača koristi vodom. Opomene pred ovrhu šalju se polugodišnje, od 20.000 do 40.000 komada. Broj poslanih rješenja o ovrsi je nešto manji i iznosi od 15.000 do 20.000 polugodišnje. Malo je bolja naplata pričuve, gotovo 90 posto, a iz tvrtke GSKG kažu da većina građana dugove podmiri nakon opomene pred tužbu. Lakši posao imaju tvrtke koje građanima mogu prekinuti isporuku usluge kao što je Plinara, Vodovod ako je riječ o kućanstvu, a ne zgradi te Hrvatska elektroprivreda. Iz društva Potrošač kazali su kako građani nisu svjesni da bi im život bio još teži bez borbe koju za njih vode udruge. Upravo su se udruge izborile da se u svim javnim i velikim privatnim tvrtkama koje pružaju javne usluge građanima oformi drugostupanjsko Povjerenstvo za reklamaciju u kojemu sjede i predstavnici potrošača.

Do suda čak tri tijela

Time potrošači prije suda imaju mogućnost na tri mišljenja koja su međusobno neovisna (reklamacijski odjel pri tvrtki, posebno povjerenstvo te državna agencija HAKOM), pa prije upuštanja u sudski postupak mogu hladne glave vidjeti isplati li im se sud.

– Građani trebaju znati da osim prvostupanjskog tijela koje razmatra njihove žalbe postoji i drugostupanjsko u kojemu sjede i naši članovi pa mogu biti sigurni da se donose objektivne odluke. Ako oba stupnja odbace prigovor građana, na raspolaganju imaju i agenciju – kazao je Igor Vujović, tajnik društva Potrošač.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije