Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski dan ptica selica

Ptičji putopisi u ZOO: Edukatori o pticama selicama

Ptice u ZOO-u
Foto: ZOO
1/6
13.05.2020.
u 10:40

Poseban osvrt dat će na važnost zaštite ptica selica. Naime, ugrožava ih mnogo toga – od klimatskih promjena preko gubitka staništa i dalekovoda do krivolova i trovanja. Zoološki vrt  i NVO Stork Switzerland surađuju na projektu SOS Stork Hrvatska.

Dok je ljudima sputano kretanje zbog pandemije novog koronavirusa, ptice selice prelijeću  kontinente kako bi se vratile u svoja gnijezda. Zbog toga je ovogodišnja tema Svjetskog dana ptica selica „Ptice povezuju naš svijet“. Svjetski je dan ptica selica druge subote u svibnju, no edukativni se sadržaji o pticama selicama diljem svijeta organiziraju do sredine mjeseca pa tako i u Zoološkom vrtu.

Tamo će, naime, dukatori zanimljive priče o svjetskim putnicima među pticama pripremaju za sutra i prekosutra. Ispred volijere za afričke ptice selice od 12 do 15 sati bit će postavljen edukativni kutak, a uzbudljivi će ptičji putopisi počinjati svakih petnaest minuta. Govorit će se o razlozima seoba, orijentaciji ptica te njihovim rekordima u međukontinentalnim preletima. Edukatori će posjetiteljima objasniti i kako ptice lete, čemu im služi perje te kako se razmnožavaju.

Poseban osvrt dat će na važnost zaštite ptica selica. Naime, ugrožava ih mnogo toga – od klimatskih promjena preko gubitka staništa i dalekovoda do krivolova i trovanja. Zoološki vrt  i NVO Stork Switzerland surađuju na projektu SOS Stork Hrvatska.

Foto: ZOO

Obilježavanjem i praćenjem bijelih roda iz Lonjskog polja želi se utvrditi trasa tzv. istočnog selidbenog puta kojim rode s ovih prostora putuju na jug, te s kojim se opasnostima na svojim seobama susreću. Edukativni program u Zoološkom vrtu provodi se u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama.

Neke od ptica selica koje posjetitelji u Vrtu mogu upoznati, su kudravi nesit (dalmatinski pelikan), žutokljuni labud, blistavi ibis, gak te tri rode - plavolica, bijela i crna roda. U Hrvatskoj je iznimno važno očuvati prirodna staništa ptica selica. One žive u skladnom suživotu s ljudima – u okućnicama i parkovima, gradovima i selima, u šumama i na planinama, uz rijeke i mora… Ptice selice povezuju raznovrsna staništa i mjesta diljem planeta Zemlje. Bez njih prirodni bi ciklus bio narušen, a čovječanstvo ostalo uskraćeno za njihov pjev, ljepotu i društvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije