Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uz promo kod

Prvomajski tjedan: Restart i Dokukino časte besplatnim dokumentarcima o radničkoj klasi

Duh 45-e
Foto: volimdokumentarce.net
01.05.2020.
u 10:15

Selekcija dokumentarnih filmova bavi se životom i smrti radničke klase i to kroz različita povijesna razdoblja.

Povodom Međunarodnog praznika rada, Restart i Dokukino online odabrali su niz filmova koji problematiziraju ili reimaginiraju pitanje radništva i moderne radničke klase u kontekstu neoliberalnog kapitalizma, a mogu se pogledati online na stranici volimdokumentarce.net/ . 

Selekcija dokumentarnih filmova bavi se životom i smrti radničke klase i to kroz različita povijesna razdoblja. "Duh četrdeset i pete" pokriva tako specifičan trenutak u povijesti britanskog kapitalizma kada je nakratko prevladala ideja javnog dobra i potreba za socijalnom pravdom nakon ujedinjujućeg iskustva Drugoga svjetskog rata. "Simfonija tvornice Ursus" i "Radnička klasa odlazi u raj" za temu, pak imaju za temu socijalističko ekonomsko uređenje i radničko samoupravljanje u Poljskoj i bivšohj Jugoslaviji. "Okus cementa" prikazuje suvremene načine eksploatacije radnika, u ovom slučaju sirijskih izbjeglica u Libanonu. 

Duh četrdeset i pete Kena Loacha i Okus cementa Okus Ziada Kalthouma besplatni su na tjedan dana uz kod PRVI-MAJ, dok je trećina kataloga Restart Labela od današnjeg datuma na trajnom sniženju

Na virtualnom programu Dokukina prikazujemo i tri domaća kratka filma, za vrijeme prvomajskog tjedna potpuno besplatno. Neumorni kroničar post-tranzicijske Hrvatske Goran Dević u Dvije peći za udarnika Josipa Trojka (2012) donosi još jednu priču iz bivše željezare u Sisku - ovoga puta o demontiranju čuvene peći Siemens-Martin s kojom su radnici u nekoliko navrata oborili svjetski rekord u  proizvodnji željeza. Pravo na Rad: Onako kako smo ga ostavile (2015) je zanimljiva, art brutovska minijatura o sudbinama radnica i uništavanju splitskog tekstilnog poduzeća Uzor, s film su snimili Marica i Ivan Lasić, maloljetnici iz doma za nezbrinutu djecu.  Samoupravni film (2012) snimili su radnici brodogradilišta Mali Lošinj pod mentorstvom Igora Bezinovića. Ovaj participativni film radnički je komentar na raspravu o brodogradnji kao strateškoj nacionalnoj industriji, a nastao je u sklopu Restart laboratorija.

Komentara 1

Avatar KimberlyGI79
KimberlyGI79
22:09 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije