Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGODNO RASHLAĐENJE

Prvo tuš, a onda “slatkač”. Na Trnju otvoreno prvo gradsko tuširalište

Braniteljska zadruga Staro Trnje građanima poklonila javno tuširalište
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/8
30.08.2019.
u 23:00

Na igralištu u starom Trnju lokalna braniteljska zadruga svojim je sugrađanima odlučila pokloniti mjesto gdje će se moći umiti i osvježiti za vrućih dana

Kad su čuli najavu gradonačelnika Milana Bandića kako će u svaki kvart postaviti barem jedan zdenac, stanovnike starog Trnja ta je ideja oduševila. Upravo je to bilo nešto što su godinama željeli. No godinu dana od obećanja bilo im je dosta čekanja pa su odlučili zapjevati onu poznatu “kad se male ruke slože” i uhvatili se posla. Odabrali su lokaciju, kupili materijal, iskopali temelje i uredili kutak u kojem se svi, bilo da su stanovnici kvarta ili slučajni prolaznici, mogu osvježiti. Tako igralište Društva za športsku rekreaciju Staro Trnje od jučer krase dva moderna tuša sa solarnim grijanjem za toplu vodu i dvije česme.

“Ovo je najbolje na svijetu”

Ovo igralište i prostor oko njega omiljeno je večernje okupljalište starih i mladih Trnjana, a inicijativu je pokrenula Braniteljska zadruga Staro Trnje, koja upravlja DŠR-om. Djeca koja se svakog dana ljetnih praznika tamo igraju nisu dugo čekala prije nego su se presvukla u kupaće kostime i prva isprobala nove tuševe.

– Ovo je najbolje na svijetu, ali voda bi ipak mogla biti malo toplija – ushićena je bila sedmogodišnja Erika nakon što je, mokra od glave do pete, izišla iz velikog javnog tuša. Nakon nje uskočio je i njen prijatelj Rok, a kad su se oboje dobro rashladili, odjurili su na sladoled. Oni odrasli nisu baš bili raspoloženi odmah se baciti pod tuš, no zato su rado uzeli čaše i boce koje su napunili hladnom gradskom vodom.

– Ovo je nešto što smo svi čekali, bit će odlično kad krenu toplinski valovi kojih je sve više. Nek se djeca vesele, mi ćemo biti zadovoljni čašom friške vode – zadovoljna je bila i Rokova baka Ana Janković.

Projektom je posebno zadovoljan nezavisni vijećnik u gradskoj četvrti Trnje i član zadruge Krešimir Končić, koji je godinama ukazivao na nedostatak javne pitke vode u svome susjedstvu.

– Kad udari plus 37 stupnjeva u hladu, a djeca idu s treninga ili igre, dosad se nisu imala gdje rashladiti – objasnio je Končić, koji je, kad je vidio da se na gradskoj razini ne događa ništa novo, odlučio uzeti stvar u svoje ruke.

Zajednički se može sve

– Kao športsko društvo i braniteljska zadruga imamo ovo područje pod koncesijom i nemamo puno ograničenja oko toga što smijemo napraviti pa smo se odlučili na ovaj pothvat ne samo da pomognemo zajednici već i da pokažemo koncesionarima u drugim kvartovima da se nešto može napraviti i bez vanjske pomoći kad se svi slože – kazao je Končić u ime zadruge koja je, osim izgradnje tuširališta i česme, na sebe preuzela i plaćanje računa za vodu koja će se potrošiti njihovim korištenjem.

Sama gradnja česme, objašnjava Krešimir Končić, nije bila ni zahtjevna ni skupa, upravo zato što su trošak podijelili članovi zadruge. Procijenjena vrijednost radova je oko 35.000 kuna, no platili su manje od trećine tog iznosa.

– Jedan je prijatelj bagerist, drugi je postavio tuševe, treći je riješio vodovodni dio... Sve što smo zapravo platili u biti je materijal – objasnio je Končić, a projekt je došao u ime Grada podržati i pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za sport i mlade Milan Ćolić.

Zadruga se i inače brine za svoje sumještane pa se tako 9. rujna otvara nova dvorana za učenike Osnovne škole Trnjanska, čije se unutarnje uređenje financiralo isključivo donacijama Braniteljske zadruge i građana. 

Ključne riječi

Komentara 2

DO
dopizdilomi
11:29 01.09.2019.

Svaka čast a na radove nisu potrošili milijune kao grdonačelnik.

CH
che99
06:28 31.08.2019.

Super, manje ce se tusirati na fontanama!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije