Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Evo što poštar sve proživljava otkad očitava plinska brojila

Do 14. srpnja 400 poštara očitavat će plinomjere 182.000 građana, a imaju i službene iskaznice Plinare da su to ovlašteni raditi
02. srpnja 2015. u 13:00 7 komentara 9074 prikaza
01.07..2015., Zagreb - Postar Milan Basic ocitava plinska brojila u novozagrebackom kvartu Siget.Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Već 15-ak dana na vrata 182 tisuće građana Zagreba, Zaprešića, Velike Gorice, Brdovca, Dubravice, Marije Gorica i Pušće kucaju poštari koji osim pošiljki i računa prvi put očitavaju i plinska brojila.

Posao koji mora biti završen do 14. srpnja obavlja 400 poštara, a s jednim od njih, Milanom Bašićem, provjerili smo otvaraju li im građani lakše vrata nego nepoznatim osobama iz Plinare i studentima koji su to radili prije.

Lako mu otvaraju vrata

– Milu znamo već 20 godina i vjerujte mi da nema boljeg poštara. Vole ga i hvale svi u kvartu jer je dobar i u njega smo stekli povjerenje – kazala je Kata Stanić, predstavnica stanara u neboderu sa 17 katova u Novom Zagrebu.

Dodala je da je ovaj potez Plinare da angažira poštare dobar jer su građani na njih naviknuti godinama pa se ne plaše otvoriti im vrata.

Slično je kazala i mlada Lana Lović koja živi sama.

– Nije mi ugodno otvarati svakomu vrata jer danas ima raznih prevaranata i pljačkaša. Poštara znam pa mi je drago da će sad on raditi i taj posao – rekla je L. Lović.

01.07..2015., Zagreb - Postar Milan Basic ocitava plinska brojila u novozagrebackom kvartu Siget.Photo: Zarko Basic/PIXSELL | Autor : Žarko Bašić/Pixsell Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Da ih građani lakše puštaju u stanove nego djelatnike Plinare kako bi očitali brojila, uvjeren je i poštar Bašić koji je kazao da u Sigetu poštu raznosi već 22 godine.

– Na svom području imam oko tisuću stanova i znam tko živi u svakom stanu i kako se zove. Također, znam i tko je kada kod kuće pa očitanje obavljam tako da ih pokušam što više "uhvatiti" dok su u stanu – kazao je Bašić. Dodao je da očitanje nije jednostavno uz osnovni posao raznošenja pošiljki i računa. Stoga ima svoju taktiku.

01.07..2015., Zagreb - Postar Milan Basic ocitava plinska brojila u novozagrebackom kvartu Siget.Photo: Zarko Basic/PIXSELL | Autor :

– Prvo podijelim poštu pa idem redom od zgrade do zgrade. Popnem se na najgornji kat pa prema dolje, a one kojih nema obilazim drugi dan – rekao je Bašić. Kao i ostali poštari, dobio je službenu iskaznicu Gradske plinare kako bi korisnici znali da su ovlašteni očitavati plin u njihovo ime.

Cijena 865 tisuća kuna

– Uvodimo nove usluge tako da je ulazak i u ovaj segment sasvim logičan, s obzirom na to da su poštari svakodnevno na terenu i obilaze sva kućanstva i građani im vjeruju – ističe Jo Kempen iz Hrvatske pošte. Iz Plinare su, pak, kazali da je Pošta posao dobila na natječaju vrijednom 865.000 kuna. Objasnili su i da od poštara očekuju da će doći do što više korisnika kako bi im očitali stvarnu potrošnju plina. Podsjetimo da je to važno kako bi se ustanovilo stvarno stanje, budući da tijekom godine Plinara izdaje akontacijske rate.

Plazma keksi
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH
Predsjednik Europske nogometne federacije podržao važan projekt u Hrvatskoj
Bambi
DRUŠTVENA SOLIDARNOST
Jedna od najvažnijih regionalnih konditorskih tvrtki ugradila je društveno poslovanje u svoju poslovnu filozofiju
 • mirr:

  ispricavam se VL u ali nisam shvatio sto to postar prozivljava

 • Avatar Dr Evil
  Dr Evil:

  još malo pa će poštari po stanovima nuditi mobitele na pretplatu, životna osiguranja...

 • nepoznatinetko:

  Dobili su natječaj vrijedan skoro milijun kuna, nadam se da su i poštari od toga nešto dobili.