Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRADSKI VRTOVI

Prvi vrtovi u Sesvetama i Sopotu, korisnike će kontrolirati redari

gradski vrt (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/3
10.04.2013.
u 08:34

Zagrepčani će se ovih dana konačno moći prijaviti za zakup vrtnih parcela, a poznati su i kriteriji

Grad će ovih dana objaviti javni poziv Zagrepčanima da se prijave na zakup jednog od vrtova u kojemu će moći za svoje potrebe uzgajati jagodasto voće (maline, kupine, jagode...), povrće, začinsko bilje i cvijeće. Tijekom ove godine vrtovi će biti podijeljeni na pet lokacija, a prvi će u njih ući stanovnici Sopota i Sesveta gdje je zemlja već i uzorana i spremna za parcelizaciju. U Sopotu će tako biti 78, a u Sesvetama oko 300 parcela.

Na dvije godine

Gradski vrtovi dodjeljivat će se na dvije godine, uz mogućnost produljenja, a prednost će imati socijalno ugroženi građani. Tako će se pri dodjeli 50 četvornih metara obradiva vrta uzimati u obzir broj članova kućanstva, prebivalište i primanja svih članova obitelji. Vrt će moći također dobiti samo oni Zagrepčani koji nemaju u svom vlasništvu, suvlasništvu ili zakupu drugo obradivo zemljište. Zahtjev će pak moći podnijeti samo jedan član zajedničkog kućanstva. Prednost pri dodjeli imat će oni koji se nalaze na burzi rada, podnositelji zahtjeva koji primaju socijalnu pomoć te hrvatski branitelji. Kako ne bi bilo zloporabe vrtova, zainteresirani će morati kod bilježnika ovjeriti izjavu kojom pod materijalnom odgovornošću jamče broj članova kućanstva i njihova primanja. Iz Grada su kazali kako je projekt pozitivan primjer korištenja gradskog zemljišta, ali da će imati ulogu i u socijalnom, ekonomskom i ekološkom smislu.

Obvezno održavanje

– Vrtovi pridonose razvoju partnerstva Grada s građanima, očuvanju zdravije okoline, ekološkoj svijesti građana ali i poticanju tradicionalnog načina uzgoja hrane i zdravom načinu korištenja slobodnog vremena – kazali su iz Grada. Osim koristi, Zagrepčani će imati i obveze. Dobivenu vrtnu parcelu kao i pristupne putove te granicu između parcela morat će održavati prohodnima, a brigu će trebati voditi i o zajedničkim prostorima kao što su ostave za alat, nadstrešnice i klupe za odmor. A baš taj dio, odnosno pridržavaju li se zakupci vrtova navedenih uvjeta, kontrolirat će poljoprivredni i komunalni redari.

>>Želite gradski vrt? Nezaposleni u prednosti za dobivanje parcele

>>Građanima urbani vrtovi besplatno, svinjama na Jakuševcu odzvonilo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije