Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupština odlučuje

Prvi sukob Milana Bandića i zastupnika zbog taksi-dozvola

taksi
Jurica Galoić/PIXSELL
04.07.2013.
u 08:45

Dozvole je gradonačelnik prije izborne kampanje obećao svim taksistima koji su ispunili zahtjeve, no pitanje je hoće li moći to ispuniti

Taksisti će na današnjem zasjedanju Gradske skupštine ponovno doći u prvi plan, a zbog njih će opet biti žestoko između zastupnika i gradonačelnika. Unatoč formalnoj većini, upitno je hoće li proći odluka o povećanju broja taksista koju je Milan Bandić poslao na izglasavanje. Osim SDP-a i HDZ-a, nju neće bezrezervno podržati ni HSLS i HSS.

Kako će tko glasati

Naime, gradonačelnik želi povećati dosadašnji broj dozvola pa umjesto jednog vozila na 600 stanovnika, predlaže jedno vozilo na 500 stanovnika. U ovu avanturu povećanja broja dozvola gradonačelnik je krenuo nakon natječaja u rujnu prošle godine. Do tada su u gradu prometovala 1103 vozila, a kako je zakonski dopušteno 1321 raspisan je natječaj za dodjelu 200 dozvola. Na njega se javilo 218 autotaksi prijevoznika koji su tražili 556 dozvola. Nakon što je njih 185 zadovoljilo uvjete za dobivanje 359 dozvola, dakle 159 dozvola više nego što se moglo dati, a nije postojao kriterij po kojem bi se odabralo prvih 200, gradonačelnik je odlučio dozvole dati svima. To je želio učiniti i prije, no SDP-ova većina mu nije dopuštala. Predsjednik Skupštine Darinko Kosor načelno je protiv odluke zbog zaštite postojećih taksista, no kazao je da će njegovi ljudi glasati po savjesti. Napomenuo je kako će iz Grada do održavanja sjednice poslati dopunu s informacijama koje su tražili zastupnici po odborima te da će mnogo ovisiti o odgovorima koji se dostave. 

Tražili novi natječaj

Protiv Bandićeve odluke ustalo je najveće udruženje taksista u Zagrebu, Radio taksi, koje se obratilo i nadležnom Ministarstvu prometa. Ono je pak izvršilo nadzor nad natječajem i preporučilo Uredu za promet da ga poništi i provede novi jer su uočene nepravilnosti. U Uredu za promet kazali su da je riječ samo o mišljenju, a ne o naredbi te da za njih ono nije obvezno. I dok Bandić želi provesti odluku kako bi ispunio predizborno obećanje dano taksistima, dio zastupnika smatra da će time uništiti postojeće obrtnike. 

– Sadašnji broj taksista je dovoljan za potrebe građana jer bi novim povećanjem mnogi mogli propasti – kazao je Vladimir Ferdelji.

>>Bandić obećao 90 dozvola za taksi, ali kaže: Nisam Robin Hood

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije