Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izabrani su izdavači

Prvi besplatni udžbenici isporučeni su OŠ A. Harambašića

udžbenici
Foto: Jakov Novak
1/7
12.08.2013.
u 13:35

Prvog dana škole (2. rujna) 60 tisuća mališana u klupama će dočekati besplatni udžbenici.

Svih 57 tisuća i 785 zagrebačkih  osnovnoškolaca već slijedeći ponedjeljak na školskim klupama čekati će beslatni udžbenici. Učenici će dobiti udžbenike i radne bilježnice, a zbirke zadatak, atlase i mape neć dobiti pa će ih morati nabaviti sami ukoliko to od njih nastavnici budu zahtjevli. Besplatne knjige dobiti će i oko 150 učenika koji žive u Zagrebu, a školuju se u zagrebačkoj županiji jer su im te škole bliže.

- Ponovno vraćamo u praksu ono što smo nekada radili, a osim ove, učenici će besplatne knjige imati sve do kraja ovog mog mandata –kazao je gradonačelnik Milan Bandić. Sve knjige prema odredbi nadležnog Ministrstva grad je nabavio na javnom natječaju, a 36 milijuna kuna raspoređeno je na 13 izdavačkih kuća. Izdavači će knjige u škole dopremati do 23. kolovoza, a u školama će ih nastavnici rasporediti po učionicama.

- Roditelji mogu bezbrižno spavati jer će knjige na klupama biti 10 dana prije početka nastave – kazao je Bandić. Dodao je kako mu je žao zato što je prkasa besplatnih udžbenika od prije par godina ikako prekinuta.
- Država je taj posao bila preuzela na sebe pa im preporučujem da ponovno uvedu bespaltne udžbenike. Osnovno školstvo je obvezno, a budući da im mi ovim pokrivao 20 posto potreba, neka se pobrinu za ostalih 80 – rekao je Bandić. Dodao je kako će sve zagrepčane zamoliti da kao i prošle godine donesu na Velesajam na poklon siromašnima. Otamo će se knjige darivati učenicima u Vukovaru, Kninu i drugim gradovima. Budući da će grad i sljedeće godine nabaviti nove knjige, ove će nakon kraja godine učenici morati vratiti u školu gdje su ih i zadužili, a sve uščuvane također će se darovati školama diljem zemlje.

Budući da osnovnoškolci ove godine neće imati potrebu tržiti rabljenje udžbenike, Grad će od 19. kolovoza do 1. rujna na platou ispred Muzeja suvremene umjetnosti organizirati razmjenu udžbenika za srednjoškolce.

- Osigurat će se prostor, toaleti, hitna pomoć te voda za okrijepu – kazao je Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika za školstvo i obrazovanje. Milan Bandić posjetio je i OŠ A. Harambašića gdje je prisustvovao prvoj primopredaji udžbenika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije