Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTIV POSKUPLJENJA OTPADA

Prosvjednici zastupnicima Gradske skupštine: 'Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!'

Prosvjed Zelene akcije ispred zagrebačke Gradske skupštine
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/37
09.12.2019.
u 11:10

Prosvjednici su glasno negodovali svaki puta kada bi na sjednicu Gradske skupštine došao netko od suradnika gradonačelnika Milana Bandića, a glasno su dočekali su i gradonačelnika, koji je bez riječi prošao pored njih. Bandić je kasnije, na pitanje kako komentira prosvjed, odgovorio: "Demokracija je".

Sedamdesetak aktivista u ponedjeljak je ispred zagrebačke Gradske skupštine, prije početka sjednice, prosvjedovalo protiv poskupljenja odvoza otpada te su poručili " "Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!". Prosvjed su organizirale udruge Zelena akcija, Pravo na grad, Udruga građana Siget, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR).

Oboružani zviždaljkama i bubnjevima prosvjednici su istaknuli mnoštvo transparenata sa znakovima "Stop". Uz glavnu poruku "Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!", na transparentima je pisalo i "Zagreb: Europska prijestolnica smeća", "Spriječimo krah metropole, smeće je za lopove. Zajedno protiv zagrebačkog i svih centara za smeće",  "Gdje je USKOK?".

Prosvjednici su glasno negodovali svaki puta kada bi na sjednicu Gradske skupštine došao netko od suradnika gradonačelnika Milana Bandića, a glasno su dočekali su i gradonačelnika, koji je bez riječi prošao pored njih. Bandić je kasnije, na pitanje kako komentira prosvjed, odgovorio: "Demokracija je".

Prosvjed Zelene akcije ispred zagrebačke Gradske skupštine
1/37

"Dok Bandić za različite špekulante čuva najvrjednije zemljište, ostavlja građane Zagreba da se guše u smeću, koje sada pokušava i poskupjeti. U Zagrebu gdje god se zagrebe iskače neka afera u kojoj su upleteni ljudi najbliži gradonačelniku Bandiću ili sam Bandić. Došli smo poručiti da nam je toga dosta", izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije. 

"Tražimo obustavu procesa GUP-a te pokretanje izrade novog Generalnog urbanističkog plana koji će na participativan način uvažiti interese svih građana Zagreba. Ovo je još jedan prosvjed upozorenja i ovdje ćemo svakako biti i za dva mjeseca kada GUP dođe na Skupštinu da se usprotivimo Bandićevoj samovolji", poručio je Ivčić. 

Marko Košak iz Zelene akcije rekao je da prosvjeduju zato što se protive predloženom poskupljenju mjesečnih računa građana što se tiče gospodarenja otpadom u Zagrebu. Dodao je da Bandić želi drastično poskupjeti uslugu odvoza otpada iako to nije ničim argumentirano. 

"Pozivamo zastupnike da se tome usprotive, da stanu u obranu javnog interesa. Građani bi trebali plaćati 20 godina loše vladavine Milana Bandića i to ovdje želimo zaustaviti", poručio je Košak.

Gordana Pasanec iz Udruge građana Siget podsjetila je kako je Bandić kada je povukao GUP sa sjednice i prebacio ga na veljaču izjavio "kako je pobijedio samog sebe i kako je poslušao građane", te ustvrdila kako je to "jedna u nizu laži u zadnjih 20 godina".

"Pobijedit će sam sebe, onda kad se makne iz Zagreba", rekla je.  Podsjetila je da je dva dana nakon te nebulozne izjave dao si ovlasti da mijenja ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak samo da bi se došlo do atraktivnog građevinskog zemljišta na Brestovcu. 

Branka Genzić Horvat iz UZOR-a upitala je u čije ime se predlaže neopravdano povećanje računa za odvoz otpada te je pozvala građane da zaštite pravo na zdrav život i na zdrav okoliš.

"Ovo je uvod u još jednu daljnju pljačku, daljnju privatizaciju Čistoće i daljnju izgradnju nepotrebnog centra za gospodarenja otpadom", rekla je.

Na prosvjedu su bili viđeni i saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja te kandidat za predsjednika Republike Dario Juričan (Milan Bandić). 

Komentara 4

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
15:01 09.12.2019.

Hm, polako, ali sigurno, čak i najbedastiji građani ovog grada, shvačaju da grad kakvog vidi Bandić u svojoj viziji, na svoj nakazni naćin egotripa, - još malo neće biti mjesto u kojem će sa svojim primanjima moći živjeti. Dakle, postojat će kasta koja će trošiti gradski proračun na naćin kako želi, a građani će ga puniti kako moraju, ili će Bandićeve postrojbe ovršiti sve koji to neće moći platiti, osim socijalnih kategorija građana koji i daju glas za siću, ovakvom neimaru i vizionaru. Dakle, svi bandićevi šoferi postali su financijski eksperti koji vrte nevjerojatno uspješne biznise, - ali samo u poslovima sa Gradom. Nikog drugog ne mogu čerupati, jer svatko elementarno pametan s tim likovima ne bi ni kave popio. I tako sustav funkcionira. Zagreba je bilo davno prije Bandića, funkcionirao je i zvao se beli Zagreb, a sada se sve više pretvara u Kozari bok ili nekakvu bosansku mahalu, sa čevapima na Jelačić placu. Znam da je novac novac, ali ako prodaš kriterije, kao što to čini ovaj čovjek koji se zove Gradonačelnik, onda si zatreš sjeme zauvijek i grad postane Černobil, ali bez atomskog akcidenta.

RP
rpzagreb
15:55 09.12.2019.

Prosvjedi su jedini način da se zaustavi ovaj bahati primitivizam.

DA
DarthVader
18:23 09.12.2019.

A vidi ti ove retadirane. Da je Tito ziv dao bi ih narodnoj miliciji ispendreciti, i to s pravom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije