Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez prava

Prosvjedi sindikata protiv Milana Bandića

02.09.2013., Zagreb - U Palinoveckoj ulici broj 40 gradonacelnik grada Zagreba Milan Bandic otvorio je novi objekt Djecjeg vrtica Kustosija - Vrbani III.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
21.06.2014.
u 14:00

Grad namjerava raskinuti kolektivni ugovor jer sindikati nisu pristali na smanjenje plaća

a Iako je od 1. siječnja ove godina na snazi zabrana zapošljavanja, gradska uprava raspisala je osam natječaja za posao. Tako Gradski ured za obrazovanje traži stručnog savjetnika za planiranje, Gradski ured za imovinskopravne poslove višeg stručnog referenta, Služba za mjesnu samoupravu stručnog savjetnika za rad gradske četvrti i mjesnih odbora, a Ured za financije tri viša stručna referenta te voditelja Odsjeka za likvidaturu i platni promet.

Zato što nisu pristali na smanjenje plaća u veljači, gradonačelnik Milan Bandić odbio je razgovarati sa zaposlenicima u kulturi i predškolskom odgoju Grada Zagreba, kojima kolektivni ugovor prestaje vrijediti 30. lipnja.

Već smo se odrekli

– Nakon 17 godina ostat ćemo bez ugovora zato što nismo pristali na plaće niže od 10 do 15 posto u veljači kada je na snazi bio ovaj ugovor. Nema volje za socijalni dijalog, a gradonačelnik ovako želi pokazati da ono što je on zamislio mora i biti. Zbog toga nas ne želi ni primiti na razgovor – kazala je Ljubica Pilić, tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

Kulturnjaka u Zagrebu ima oko 1770, a da im se plaće smanje od četiri do 10 posto, koliko će zaposlenima u gradskoj upravi, zaposleni u kulturi imali bi od tri do 49 posto manju plaću za istu stručnu spremu u odnosu na djelatnike gradske uprave.

– Kultura se već odrekla puno toga. U odnosu na četiri godine ranije, mi smo dobili 10 posto manje sredstava iz gradskog proračuna. Ranije smo imali 512 milijuna kuna, a ove godine smo dobili 460 milijuna kuna – objasnila je tajnica sindikata.

Ranije smo imali 512 milijuna kuna, a ove godine smo dobili 460 milijuna kuna

Isto je i s djelatnicima u predškolskom odgoju koji će također ostati bez ugovora.

Spremaju i tužbu

–Kod nas nema viška zaposlenih, nama se djelatnost proširila, a dobili smo manje sredstava nego 2010. godine. Puno novca ide za subvencioniranje privatnih vrtića – kazala je Božena Strugar, predstavnica zaposlenih u predškolskom odgoju kojih ima oko 5200. Sindikalci su pokrenuli postupak mirenja, a u ponedjeljak je sastanak s predstavnikom Grada.

–Mi ćemo još u srpnju dobiti plaću, a ako grad raskine ugovor tužit ćemo ga. Nakon toga sud će ih prisiliti na pregovore – kazala je Božena Strugar te dodala kako je očito gradonačelnik Milan Bandić tempirao vrijeme kada su svi na godišnjem odmoru, no da to ne znači da će sve proći bez prosvjeda.

Komentara 7

GO
goricaV
11:21 23.06.2014.

Svi vi na gradskim jaslama ste preplaćeni. Privatni sektor vas više ne može hraniti!

AN
ani123
18:31 23.06.2014.

Recite mi duda9, kako je to raditi u vrtiću? Objasnite mi molim vas pobliže, ne znam?

DU
Deleted user
11:24 23.06.2014.

A kaj se tiče vas u školama, sat vam je 45 minuta i radite od 8-13 sati. Moj doktor dođe u 8 sati na posel a u 12 više ne prima, jer je fol otišel u kućnu posjetu. Ja bih uveo satni radni staž, ak delaš 16 sati dnevno ti se piše, ak delaš 4 sata ti se piše. Neki u Saboru nebi imali bi 12 sati radnog staža za 4 godine! Ha, ha, ha. Neki u državnoj službi, koliko rade trebali bi raditi 80 godina da napune 40 godina radnog staža. Kako netko može studirati do 35 godine, završi Ekonomiju i ne zna niti jedan strani jezik. Može, kupil je diplomu na hercegovačkim večerama na NK Sava igralištu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije