Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi prosvjedi

Prosvjed ispred Filozofskog: Nećemo plaćati školarinu

Prosvjed ispred Filozofskog fakulteta (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/5
27.09.2011.
u 09:31

Dvjestotinjak studenata u prosvjednom okupljanju poručilo je kako ne žele biti pasivni promatrači Fuchsova "besplatnog studiranja

Parkiralište zagrebačkog Filozofskog fakulteta od jutra je poprište prvog ovojesenskog studentskog prosvjeda. Dvjestotinjak studenata odazvalo se prosvjedu pod nazivom (P)ostani student, dok se u zgradi Fakulteta održavala sjednica Vijeća.

Transparentima poput  "Besplatno za brucoše nije besplatno obrazovanje" i okupljanjem koje su nazvali "buđenje svijesti" odaslali su jasnu poruku: "Ako ste se vi besplatno školovali, zašto se ne bismo i mi?", prozivajući kao najodgovornije za nastalo stanje ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, svoje profesore i dekana Damira Borasa.

Naime, studenti druge i treće godine preddiplomskog studija još uvijek ne znaju kada će početi upisi, niti po kojem će modelu plaćati školarinu.

Uplatliti samo 10 posto ukupnog troška
Studenti koji su prošle akademske godine upisali prvu godinu preddiplomskog studija i nisu plaćali školarine, odnosno MZOŠ im je obećao platiti troškove participacije, se također osjećaju zakinutima, jer je do sada s nadležne adrese uplaćeno samo 10 posto ukupnog troška.

Dekan Damir Borasto opovrgava ističući kako je prošlogodišnja prva godina u cijelosti plaćena. Studenata Filozofskog fakulteta su također zbunjeni oko daljnjeg financiranja, ter se pitaju hoće li u listopadu morati izdvojiti 6000 kuna za nastavak studiranja i kako dalje nastaviti školovanje.

- Na primjeru drugih fakulteta vidimo da i studenti sa 60 ECTS bodova plaćaju školarinu – komentirali su.

Studentica Nikolina upravo treba upisati drugu godinu preddiplomskog studija, a još nema nikakvih informacija.

- Dala sam sve ispite u roku i smatram se uspješnom studenticom, a sada ispada da ću školarinu morati platiti 6000 kuna- kaže.

Nećemo "Fuchsov" model besplatnog školovanja
Ljuti ju mogućnost da uprava fakulteta uvede model naplate pola - pola. Prema tom modelu oni studenti koji bi pri upisu na fakultet bili plasirani među prvih 50 posto, studirali bi na teret ministarstva, a ostalih 50 posto plaćalo bi punu cijenu studija koja iznosi 6000 kuna.

Druga opcija koju Fakultet razmatra podrazumijeva je naplaćivanje jednake cijene školarina svim studentima druge godine. Neslužbeno se priča o cijeni od oko 3000 kuna po godini.

Ovim prosvjedom želimo reći Fakultetskom vijeću, Senatu i ministarstvu da nećemo plaćati školarine. Naši su roditelji novac za školovanje već izdvojili u porezima i ne namjeravamo biti pasivni promatrači Fuchsova "besplatnog studiranja" – poručili su sudionici prosvjeda koji je potrajao do podneva.

Komentara 48

MA
margaritas
11:55 27.09.2011.

filozofski povjest i politicke nauke su fakulteti koje privremeno treba zatvoriti dok se sa burze ne zaposle svi filozofi politolozi i povjesnicari ili treba ograniciti upise na potrebe hrvatske za istim zanimanjima a one su nikakve

DU
Deleted user
12:36 27.09.2011.

Vratiti tim roditeljima dijelove njihovih poreza koji su izdvojili za obrazovanje i uputiti ih s tim novcima da si sami plate fakultet u punom iznosu...

NP
Npr19
09:51 27.09.2011.

Malo ste se zeznuli. Roditelji su vam izdvojili za boračke penzije, mirovine, zdravstvo, osnovno školstvo, funkcioniranje državne uprave. Na to je država nadodala još par milijardi kredita jer to što su vaši roditelji izdvojili nije niti približno bilo dovoljno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije