Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljiva stavka

Proračun: Za studij Pavla Kalinića za krizne situacije 500.000 kuna

'21.10.2012., Zagreb - U Hrvatskom narodnom kazalistu odrzana je svecana promocija novih doktora znanosti Sveucilista u Zagrebu. Pavle Kalinic i Aleksa Bjelis.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
Tomislav Miletić/PIXSELL
03.12.2012.
u 09:25

Zagrebačko sveučilište još nije odobrilo studij Domovinska sigurnost, no spominje se u proračunu

Gradski Ured za upravljanje u kriznim situacijama, na čelu s pročelnikom Pavlom Kalinićem koji je prije dva mjeseca doktorirao na temu politike Georgea Busha prema islamističkim zemljama na Fakultetu političkih znanosti, radi nacrt za novi sveučilišni studij. Naziv studija je "Domovinska sigurnost" i za njega je u prijedlogu proračuna za 2013. izdvojeno pola milijuna kuna. Iako ga Sveučilište u Zagrebu još nije odobrilo, priznaje da zna za tu ideju, koja je tek u pripremnoj fazi.

>> Pomirba Bandića i Skupštine: Ipak šansa ilegalcima

Ima potrebe?

A iako već postoje dva postdiplomska studija srodne tematike – Sigurnosna politika Republike Hrvatske na Fakultetu političkih znanosti te Upravljanje krizama, iz Kalinićeva ureda poručuju da potrebe za takvim studijem i te kako ima. – Nemamo ni jedan studij koji proučava krize, a trenutačno se radi program za ovaj te ćemo ga predati na certifikaciju sveučilištu. Sastojat će se od bolonjskog modela tri plus dvije godine, a planirano je 19 predavača. Neće biti u sklopu ni jednog fakulteta nego interdisciplinarni – objasnila je Kristina Martinović, glasnogovornica Kalinićeva ureda. Dodala je da se ne zna hoće li Pavle Kalinić biti predavač na studiju te kako se studij ipak neće zvati Domovinska sigurnost, nego "Upravljanje krizama".

Gdje je tu interes Grada?

– Koji je interes grada Zagreba u osnivanju takvog studija? – pita se Alen Ostojić, gradski zastupnik, koji je na aktualnom satu zadnje sjednice Gradske skupštine upozorio na stavku od pola milijuna kuna za studij tijekom rasprave o proračunu. Prije odvajanja gradskog novca, naglašava Ostojić, sveučilište bi moralo odobriti program.

– Trebalo bi konzultirati i Vladu. Ako je već u pitanju sigurnost građana, novac se može korisnije utrošiti, u postavljanje uređaja za reanimaciju na javnim površinama ili u prevenciju kriminaliteta – smatra Ostojić.

Komentara 21

Avatar sjeverozapad
sjeverozapad
10:31 03.12.2012.

Ja pripremam doktorat na temu *kako je moja babica pasla krave između dva svjetska rata od 1918 do 1945* pa me zanima dali imam kakve šanse da se izdvoji koja kunica iz proračuna

GR
Gradinar
10:44 03.12.2012.

S obzirom na sve što znam o ovome "mudracu" Kaliniću, ne bih mu dao ni dvije ovce na čuvanje, a ne Grad ili Domovinu. Ne bi me čudilo da FPZ u Zagrebu prihvati radi uhljebljena ovakav kolegij, jer, prvo, dobili bi moguću kompromitaciju stvarnih rizika, drugo, promovirali bi poželjne "rizike"! Kaliniću, počmi se baviti nečim korisnim, a ne gulti proračune zahvaljujući Boga pitaj kojim modelima i zaslugama.

DU
Deleted user
10:30 03.12.2012.

...tipična hrvatska priča, ovog puta iz segmenta visokog školstva. I inače sva ta "veleučilišta" po manjim gradovima i služe da bi partitokratski uvezani kadrovi priskrbili još neku crkavicu mimo uobičajenih prihoda! Jednom ili dvaput tjedno održe kakova predavanja, uzmu dvijee tri tisuće kuna (po mogučnosti na nekoliko mjesta), ili iz većih centara skoknu zrakoplovom ili plaćenim vozilom...i kadrovi su, uglavnom, onog tko je na vlasti, prije HDZ, sada SDP, HNS, IDS... Nažalost, mladi "baccalaureusi" ili "laureusi", kojih se na ovaj način hiperproducira, uglavnom ne će ni imati kasnije posla, ali koga to briga...važan je odrezak, makar kravu ubili!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije