Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruglo

Propast kvartovskih platoa, pogledajte u kakvom su stanju!

platoi
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
1/10
14.08.2014.
u 13:30

Lokalni kafići, trgovine, obrti donedavno su radili, ali “progutali” su ih trgovački centri u blizini...

Uklanjanje betonske ograde koja se odvojila od platoa u Prilazu Vladislava Brajkovića u Sigetu, a prijetila je urušavanjem na parkiralište ispod njega, početkom srpnja, od rijetkih obrtnika i zaposlenika koji tamo rade dočekana je sa zanimanjem, pa čak i uzbuđenjem.

Konačno je, kažu, bilo “akcije” na inače mrtvom platou. Mnogi prođu pokraj njega, obavljajući poslove u Poreznoj upravi, Vijeću četvrti ili Ministarstvu uprave u blizini, ali gotovo nitko se ne popne gore.

Tek prolazna točka

Njime prođu tek stanari i lokalna frizerka, zaposlenici vrtića koji se tamo nalazi ili kafića, koji je privremeno stavio ključ u bravu zbog kolektivnog godišnjeg. Zelenilo posađeno da bi se lokacija uljepšala obraslo je u korov, a radnici Zrinjevca, kažu obrtnici, dođu tek jednom godišnje ne bi li ga uredili. Plato ne služi čak ni za dječju igru, a nije ni okupljalište umirovljenika, što je uobičajeno, primjerice, na Mamutici, koja nudi dodatne sadržaje u svojim prostorima. Obrti propadaju i u centru grada pa kako bi opstali izvan njega, složni su u razmišljanju zaposlenici lokala. U blizini je i Avenue Mall koji dodatno odvlači kupce.

– Nismo uslužna djelatnost pa na nas to ne utječe, ali tko god otvori, vrlo brzo zatvori. Ako netko i dolazi gore, dolazi ciljano – kazale su Nika Ivanović i Martina Delajković, djelatnice More Chartera, u sklopu kojeg iznajmljuju jedrilice preko interneta. Slična je slika i na platou u Ulici Vladimira Ruždjaka na Savici, na kojem se odvijala radnja u seriji “Stipe u gostima”. U blizini je otvoren trgovački lanac Lidl, a natpisi “na prodaju” i prazni, prašnjavi prostori, sa starim, zaostalim imenima radnji i kafića sasvim su uobičajeni onima koji svaki dan onuda prolaze.

Prokišnjavaju garaže

– Žalosna je to slika, potpuno drukčija od one otprije tridesetak godina. Osamdesetih je ovdje bilo prilično živo – prisjeća se Marijana Baranj, dok njena susjeda Maja Bohač dodaje da su se lokali masovno počeli zatvarati početkom krize. Kafići i dječji centar jedino je što opstaje i na platou između Listopadske i Ožujske u Vrbanima.

– Prostor nije vidljiv s glavne ceste, to je najveći problem. Roditelji nama dovode djecu jer znaju da smo ovdje već tri i pol godine – kaže Branko Radosavljević, voditelj dječjeg edukativnog centra Mala sova, te dodaje da zapušteni plato prokišnjava u garaže.

– Mogao bi se plato lijepo urediti od pričuve da se ona plaća. Od 49 vlasnika garaže, samo 21 ih je potpisalo i složilo se da će ju plaćati. Isključili su i struju zbog neplaćanja računa – kaže predstavnik stanara iz Ožujske 8, 10, 12 i 14 Andrija Ferek-Jambrek.

Komentara 4

TO
tolitol
15:07 15.08.2014.

To da se stanari kod nas moraju "složiti" s plaćanjem pričuve i obavljanjem bilo kakvih potrebnih zahvata na zgradi, to je naša izmišljotina. Istina je da u bivšem sustavu nije bilo ničega i da nije postojao učinkoviti mehanizam za održavanje zajedničkih prostora i popravke. No umjesto da smo to područje uredili kao na zapadu gdje svaki stanar ima obvezu sudjelovati u bilo kojem nužnom popravku, održavanju ili mu dolazi ovrha, mi smo politikantski uveli sustav koji ovisi o dobroj volji stanara. U prijevodu, uveli smo sustav koji je neprovediv. I onda se čudimo ovakvim pričama.

Avatar Idler 3
Idler 3
15:26 15.08.2014.

Za to je potrebno krenuti u dugoročno planiranje, čega nema u čitavom gradu >;-)) Dajte-najte, naš dragi Obećanko stalno nekaj planira....evo mogel bi na svakom od tih platoa napravit fontanu, a spodaj jednu velku umjesto tri male cijevi....

IV
ivannovakw
18:24 15.08.2014.

Uvijek su za sve krivi veliki trgovački centri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije