Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kući s robom

Propada li Branimirova tržnica? Opustošena, a kumice odlaze

branimirova tržnica (1)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/4
31.07.2013.
u 08:30

Zašto Grad ne plaća klupe i opremu komitentima kao što se radi u Varaždinu?, pita obrtnica Ljiljana koja kontrolu na veletržnici smatra najboljom protiv sive ekonomije

Zbog radova u Držićevoj manje je prometa, što se osjeća i na tržnici u Branimirovoj koja djeluje opustošeno. Dio kumica seli na druge tržnice, kupci govore da propada, a jučer smo zatekli samo 10-ak proizvođača i obrtnika. 

Kriza na tržnicama 

– Ponuda je sve lošija. Ne znam zbog čega ovdje nema voća kao na drugim tržnicama. Sve je manje proizvođača, ali i kupaca. Kriza je pa građani sve više kupuju u trgovačkim centrima na kartice s odgodom plaćanja – kaže kumica Ljerka Horvat koja na tržnici u Branimirovoj prodaje 17 godina i jako je uz nju vezana. No, zbog svega zatražila je od uprave Tržnica Zagreb premještaj na Kvatrić. 

– Ondje je ranije bilo nemoguće naći mjesto, no zbog fiskalizacije i krize nekoliko je obrtnika otkazalo rezervaciju pa sam uskočila. Na Branimircu ću zadržati klupu za svaki slučaj – kaže Ljerka koja povrće sadi u Novom Marofu. 

Branimircem je zadovoljna kumica Zlatica Huzjak. 

– Puno mi je bolje raditi ovdje nego u Dubravi. No, ne znam zbog čega mladi ovamo ne navraćaju. Puno je penzionera koji, nažalost, imaju male mirovine, no teško je svima i to se osjeća na prodaji – kaže Zlatica koja vrtove ima u Križevačko-koprivničkoj županiji, a na tržnici radi 25 godina. Prisjeća se da je nekada bilo nezamislivo otići kući s robom jer bi se sve prodalo. Prije nekoliko godina glavna površina tržnice je asfaltirana i nabavljene su nove klupe. No, unatoč tomu posla je manje.

– Promet je pao u zadnjih pet godina. Ljudi imaju sve manje novca, a sad su i godišnji odmori. Uvest ćemo fiskalne blagajne jer moramo, a radit ćemo dokle ćemo moći. Protiv sive ekonomije trebalo se boriti kontrolom na veletržnicama. Da svaki obrtnik mora opravdati gram robe koju je unio, ne bi prodavali na crno – kaže Ljerka i pita zbog čega Grad ne financira klupe i opremu komitentima kao što je slučaj u Varaždinu. 

Sanitarna tražila klimu 

Ni u unutarnjem dijelu Branimirove tržnice nije sjajno. Dio mesnica postavio je vlastite klima-uređaje na zahtjev sanitarne inspekcije, dok glavnu prostoriju hladi tek jedan stropni ventilator.

>>Pokvarila se ventilacija na Dolcu: Pocrnjelo meso rastjeralo kupce

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije