Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saziv Skupštine na izmaku

Promijenili su ime Titova trga, a najviše se “kačili” oko Manhattana

Zagreb: Sjednica Gradske skupštine na Valesajmu, prva bez preminulog Milana Bandića
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
17.03.2021.
u 09:09

Sporne točke, poput one o pročistaču ili sortirnici u Resniku, jučer su povučene s dnevnog reda sjednice

Saziv je počeo s radom mijenjajući ime Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske. A završio povlačenjem svih spornih točaka s dnevnog reda, poput 54 milijuna eura teške izrade treće faze pročistača otpadnih voda ili gradnje ceste koja vodi do buduće sortirnice otpada u Resniku, zbog čega bi vladajući u gradskoj upravi mogli dobiti negativne bodove. Kod birača, naravno. Kao predizborna platforma izgledala je 40. sjednica Gradske skupštine, koja je počela jučer, a trajat će još danima, s obzirom na broj prijedloga koji se našao pred zastupnicima. Sjednica je to koja bi trebala biti zadnja pred lokalne izbore, a još će jednu zakazati, rekao je predsjednik Skupštine Mislav Herman (HDZ), samo ako za to bude potrebe.

Bandićevci ih preduhitrili

No za svaki slučaj, oni koji su već krenuli u utrku za Zagreb iskoristili su priliku da sa skupštinske govornice (pa i oko nje) pošalju pokoju poruku. Cijeli aktualni sat, primjerice, namijenjen tome da zastupnici postavljaju pitanja šefu grada kojeg prvi put nije bilo, s obzirom na nedavnu iznenadnu smrt Milana Bandića, potrošen je na to da vijećnici njegove stranke propituju što je u protekle četiri godine Grad napravio u vezi s poboljšanjem javnog prijevoza ili vodovodne mreže, sanacije odlagališta Jakuševac, a postavilo se i pitanje koji su koraci poduzeti nakon potresa, ali i kakvi su planovi za budućnost kad je riječ o gradnji škola i vrtića.

16.03.2021., Zagreb - Gradska skupstina Grada Zagreba zapocela je u Kongresnoj dvorani Zagrebackog velesajma 40. sjednicu, posljednju u ovom mandatu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Odgovarala je Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević koja obnaša dužnost gradonačelnice, ali i pročelnici, a jedini koji je od oporbenjaka uspio doći na red nezavisni je Renato Petek, koji se dotaknuo javnog poziva za zakup javnih površina u ZET-u, na koji se u medijima posljednjih dana “alarmira” kao na namješteni.

– Ako je netko pogodovao nekom, onda će za to i odgovarati. Ja nikome nisam mama i učinit ću sve da se svi elementi natječaja učine dostupni javnosti – rekla je Jelena Pavičić Vukičević te dodala da će zatražiti da se dostavi detaljna dokumentacija zastupnicima. SDP-ova Lara Kvesić dodala je da oporba nije imala šanse prijaviti se za pitanja u 7 ujutro jer su se 20 minuta prije naredali zastupnici BM365.

– Dosad ih nigdje nije bilo, ali eto, sada su odlučili razgovarati sa svojom predsjednicom stranke kao da se nikad nisu prije vidjeli – kazala je SDP-ovka. HDZ-ovci su se pak na društvenim mrežama pohvalili kako je upravo na inicijativu njihova kandidata Davora Filipovića povučen prijedlog da se u Resniku krene s gradnjom pristupnih cesta za sortirnicu. Projekt centra za gospodarenje otpadom u Resniku samo je jedan od mnogih oko kojih su se protekle četiri godine “lomila koplja”. Prvo ga je gradonačelnik htio progurati kroz izmjene prostornog plana, potom kroz Plan gospodarenja otpadom, no nijedan put nije prošao.

16.03.2021., Zagreb - Gradska skupstina Grada Zagreba zapocela je u Kongresnoj dvorani Zagrebackog velesajma 40. sjednicu, posljednju u ovom mandatu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Raspravljalo se i o kompostani u Brezovici, kao i o postrojenju za obradu građevinskog materijala u Podsusedu, no dok sva tri nisu izbačena iz plana, većina ga nije podržala u Skupštini.

Najaktivniji – kandidat

Kamen spoticanja na samim počecima saziva bilo je i postavljanje biste Ive Lole Ribara, ali i spašavanje Imunološkog zavoda, kredit od 450 milijuna kuna koji je ZET podigao kako bi završio žičaru, a posljednje oko čega su se “kačili” bio je Generalni urbanistički plan i tzv. zagrebački Manhattan. I, naravno, drama je bila pred kraj svake godine kad je trebalo izglasati proračun. Sve u svemu, od 51 izabranog zastupnika, na svih 39 sjednica nazočilo ih je tek 17. Prema Skupštinskoj statistici, najviše pitanja i prijedloga, 32, imali su Renato Petek i Matej Mišić (SDP), najveći broj povreda poslovnika Mišić (56), a Zvane Brumnić (SDP) najviše je puta replicirao (216). Rekorder po uključivanju u rad sjednica je kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević, pa su se time odmah pohvalili iz njegove stranke Zagreb je naš!

– Ovako to radi budući gradonačelnik. Usporedbe radi, prosječni broj rasprava gradskih zastupnika je tek 39, a Tomašević ih ima čak 258 – napisali su na društvenim mrežama. Najmanje aktivni, s tek jednim sudjelovanjem u raspravi, bili su Ševko Omerbašić (BM365), Radenko Tomić (BM365), Miroslav Polovanec (nestranački) i Jozo Miličević (nestranački).

Ključne riječi

Komentara 1

KO
Kokoiduhovi
17:39 18.03.2021.

Je, , tak je i pok. gradonačelnik koristio gradski proračuna za predizbornu promidžbu, govorio svojim žetončićima kada trebaju zatrpavati "pitanjima", kada trebaju "nestati" sa sjednica, kada dizati ručice.....A oni su 20 godina poslušno klimali i dizali, jer sve se nagrađivalo...papa zato mnoge 'oldingove podružnice imaju i po dva puta više admnistracije nego radnika. Bit će da uredski službenici metu ulice, popravljaju pruge i vozila i očitavaju vodomjere...A ups - to je on prebacio na Hrvatsku pošti?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije