Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez ulaganja

Projekt Centra za kulturu 
ipak na čekanju, dobit će tek krov

MILAN BANDIĆ
PIXSELL
09.01.2012.
u 22:00

Za obnovu derutne zgrade predviđeno je samo 450 tisuća kuna

Centar za kulturu Novi Zagreb jedan je od ukupno tri objekta kulture u koji će se ulagati, sudeći prema novom proračunu.

Uz Muzičku akademiju i Kulturni centar Dubrava, u ovogodišnjem gradskom troškovniku stoji da će se u taj centar uložiti – 450 tisuća kuna.

Iako je za obnovu derutne zgrade potrebno puno više od spomenute svote, ovim iznosom izolirat će se i popraviti tek krov.

Ima dokumentacija

Za potpunu obnovu za koju postoji i projektna dokumentacija te građevinska dozvola potrebno je pak pet milijuna kuna, no u Centru su svjesni da će ovakvo ulaganje još počekati.

– Centar bi se obnavljao u nekoliko faza. Za ovu godinu odobreno nam je 450 tisuća kuna za sanaciju kritičnih dijelova, a za nadogradnju i realizaciju projekta namjerava se uložiti puno više. No, svjesni smo da se taj novac ne može odmah dobiti – kazao je ravnatelj Centra Branko Marić.

Prema projektnoj dokumentaciji, na ovoj lokaciji trebalo bi se sagraditi osam atelijera – sedam za slikare te fotoatelijer i apartman atelijer za gostujuće slikare, na ukupnoj površini od 540 metara četvornih.

– Objekt je prilično derutan i potrebno je puno uložiti u njega. Zasad će se popraviti samo najnužnije, krov i fasada, da više ne propada, no potrebno je puno više, a to je gradnja osam atelijera – kazao je voditelj projekta Milorad Sakač.

Na sjevernom dijelu planira se gradnja velikog kiparskog atelijera površine 150 metara četvornih s uredskim dijelom.

Vlastita produkcija

Centar, prema mišljenju arhitekta, treba što prije sanirati kako ne bi propadao, a nadogradnja, odnosno provedba projekta, značila bi prosperitet za njega u svakom smislu.

– Prvo, Centar je jedan od aktivnijih u Zagrebu, s jednom od najrespektabilnijih galerija u gradu. Nadogradnjom bi se riješio ‘smještaj’ osam umjetnika, koji bi imali obvezu vlastitu produkciju izlagati u galeriji. Apartman atelijer potreban je za smještaj gostujućih umjetnika izlagača koji inače dolaze iz cijeloga svijeta – dodao je Sakač.

Komentara 8

JS
ja sam gladan
23:16 09.01.2012.

Većina Centara za kulturu služi za uhljebljenje stranačko podobnih kvazi umjetnika, i ostalih j.e. b.v.j.e.t.a.r.a. Svaki kvart ima Centar za kulturu i nekoliko stručnih suradnika koji hlade jaja i bez muke dobivaju lijepu plaću.

TO
TOSCA
00:57 10.01.2012.

Većina Centara za kulturu služi za uhljebljenje stranačko podobnih kvazi umjetnika, i ostalih podobnih tzv. savjetnica/ savjetnika u krovnom Gradskom uredu za kulturu; Davorka Lenac, Laura Topolovšek, Nataša Raus, Maja Novoselec, Heda Šlogar. Ove nabrojane pojima nemaju o ničemu, a za neznanje i nerad su dobro i predobro nagrađene ! Savjetnice/savjetnici koji imaju znanja i radnog iskustva u svojim djelatnostima su: Marija Leko, Petar Latinčić, Željka Kokeza, Ivana Mihaljinec, Maja Petrić, za razliku od prethodno nabrojenih luzerica. Svaki kvart ima Centar za kulturu i nekoliko stručnih suradnika koji hlade jaja i bez muke dobivaju lijepu plaću. Bandiću preispitaj svoje kadrove, ali ne od savjetnika koji te obmanjuju, jer ćeš sledeći pou doživjeti totalni fijasko. Identitet jednog naroda, jednog Grada prepoznaje se kroz kulturu i sport ! Sport ste prepoznali, dajte šanse kulturi da ju vode ljudi koji imaju za to znanje i radmog i životnog iskustva, a ne poltrončići i dvoličnjaci.

CH
chemica
22:21 09.01.2012.

Kulturni centar u Dubravi je prvo nosio ime Nade Dimić. Našim vlastodršcima je toliko stalo do kulture da ga nisu uspjeli završiti ni više od dvadeset godina nakon početka gradnje. HDZ-u je bio mrzak jer su ga napola završili komunisti, a SDP-ovci su imali \"neke druge prioritete\". Evo, baš kao HDZ u prošlom mandatu na razini države. One, lopovske \"prioritete\". Farbanje tunela, \"Penavini\" javni WC-i...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije