Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rekonstrukcija

Prodavat će se urušeni komadići bazilike u Palmotićevoj

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/9
26.04.2020.
u 08:20

Vidljivo je već da su oštećenja narušila unutrašnju strukturu samog objekta te je zato tim od dvadesetak arhitekata, povjesničara, geodeta, statičara i ostalih stručnjaka, ubrzano radio na kompletnom povijesnom pregledu zgrade i 3D skenovima kako bi se napravila metodologija obnove i što prije krenulo u saniranje štete na crkvi kroz koju je na dan prošlo stotine ljudi.

Umotani ostaci opeke koja se urušila sa stropa u potresu, pješčani sat koji će teći točno 10,5 sekundi, odnosno isto koliko je i trajao zemljotres jačine 5,5 po Richteru koji je pogodio zagrebačko tlo prije nešto više od mjesec dana. I na kraju, zapakirani komadići žbuke koji su, od trešnje, pali sa stropa zagrebačke bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici. Ovo bi se sve kroz koji tjedan moglo prodavati na online shopu stranice koja će se kreirati posebno za rekonstrukciju ove crkve, jedne od najvećih tamošnjih „žrtava“ potresa. Sav prihod od prodaje išao bi za njenu obnovu, a ovakvo brendiranje jedan je od koraka u projektu rekonstrukcije Palme kojeg je jučer predstavila zagrebačka tvrtka Code architect.

- Obnova će trajati godinama, a kako bi se sakupljali novci, tako bi ona tekla brže – rekao je Jadranko Hrvačević, arhitekt i vlasnik spomenute firme koja se u koštac s rekonstrukcijom uhvatila još i prije potresa jer joj je i ranije bila prijeko potrebna obnova. Zemljotres je, kako su na predstavljanju projekta naveli, samo ubrzao stvari.

Vidljivo je već da su oštećenja narušila unutrašnju strukturu samog objekta te je zato tim od dvadesetak arhitekata, povjesničara, geodeta, statičara i ostalih stručnjaka, ubrzano radio na kompletnom povijesnom pregledu zgrade i 3D skenovima kako bi se napravila metodologija obnove i što prije krenulo u saniranje štete na crkvi kroz koju je na dan prošlo stotine ljudi.

1/3

- Važno je uzeti u obzir prostorno-povijesni kontekst i znati kako je arhitekt, i kasnije zagrebački gradonačelnik, Janko Holjac projektirao ovu crkvu da bi se tadašnji način rada i nacrti mogli uzeti u obzir pri ovoj rekonstrukciji – objasnila je povjesničarka Sanja Radoš. Osim historijskog dijela, obnovu će olakšati i 3D skeniranje koje su napravili stručnjaci u Code architectu.

- Takav način mjerenja prostora daje detaljan i precizan model trenutačnog stanja bazilike. Vidi se svaka pukotina, ali skenovi usto otkrivanju i podatke o boji, intenzitetu, temperaturi… To će poslužiti svima, od arhitekata i statičara do restauratora - istaknuo je geodet, Loris Redovniković, dodajući kako takvu sličnu metodu koriste liječnici s rendgenom tijela pa svaki specijalist gleda podatke za dio koju mu treba. Tijekom ovih godina, pak, već su se radili raznorazni popravci koji nisu pismeno zabilježeni i zato se ne mogu, naveo je iskusni arhitekt Nenad Bach, voditi samo elaboratima koje imaju.

25.04.2020., Zagreb - Tvrtka Code architect odrzala je prezentaciju obnove Bazilike Srca Isusova u Palmoticevoj ulici koja je tesko ostecena tijekom nedavnog potresa. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

- Multidimenzionalne snimke koje smo dobili omogućit će nam, osim iscrpnog pregleda, i da vidimo u kakvom su stanju dijelovi do kojih statičari regularnim mjerenjem s metrom i fotografiranjem nisu nikada fizički uspjeli doći – kazao je Bach. Tako po prvi puta, dodaje, vidjet će se u kakvom je stanju Palmina kupola. Prioritet pri obnovi trenutačno imaju tornjevi koji se trebaju stabilizirati te u unutrašnjosti svi vidljivi dijelovi koji vise sa zidova i stropa, odnosno sve ono što još uvijek predstavlja opasnost.

- Sila od potresa je bila prejaka i mora se zato znati da taj način na koji je crkva stradala da nije neobičan – zaključuje građevinski inženjer i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Josip Galić.

VIDEO Predstavljen plan obnove Bazilike Srce Isusova

Komentara 11

IL
ilustrator
10:22 26.04.2020.

za crkvu, hrvati su uvijek rado odvajali, prema svojim mogućnostima, iskreno, od srca

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
11:01 26.04.2020.

Nekad su se cigle prodavale navečer po Tuškancu, a ak nemaš love, tarapana

AP
ante_pustinjak
14:40 26.04.2020.

ja sam svoju prvu ciglu kupio na buvljaku u beču prije skoro 30-ak godina i još i sad uz njezinu pomoć telefoniram!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije