Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjeverni kampus

Prirodoslovlju nova zgrada na Ružičnjaku

'04.10.2013., Zagreb - Rektor sveucilista u Zagrebu Aleksa Bjelis uz dekana Prirodoslovno Matematickog Fakulteta Amira Hazmica te gradonacelnika Milana Bandica, otvorio je novi krilo matematickog odsj
'Borna Filic/PIXSELL'
06.10.2013.
u 09:25

Projekt Sjevernog kampusa, koji će se prostirati od Medicinskog fakulteta do Instituta Ruđer Bošković, prema planu, sastojao bi se od pet fakulteta.

Koncept Sjevernog kampusa, kojim bi se svi biomedicinski fakulteti okupili na jednom mjestu, sve je bliže realizaciji, a otvaranjem novog krila Matematičkog odsjeka PMF-a na 1300 metara kvadratnih, želja rektora Alekse Bjeliša da \'prirodoslovlje dođe na brdo\' pomalo se počela ostvarivati.

– Gradnja je trajala pet godina, a ukupno je potrošeno 18 milijuna kuna. Sveučilište je osiguralo 70 posto novca, a ostatak su vlastita sredstva odsjeka – rekao je dekan PMF-a Amir Hamzić.

Sljedeće proširenje fakulteta, za što se trenutačno izrađuje projektna dokumentacija, a u pripremi je i arhitektonski natječaj, planira se na brdašcu preko puta glavne zgrade između ulica Ružičnjak i Horvatovac. Na 20.000 kvadrata tamo će se smjestiti odsjeci biologije, geografije i geologije, a nakon što pripreme svu dokumentaciju do kraja godine, Sveučilište će projekt prijaviti i za strukturne fondove. Nove su prostorije prvi konkretan rezultat puno većeg projekta, koji bi se mogao početi ostvarivati, kako kažu sa Sveučilišta, nakon 2015. godine.

Sjeverni kampus, čija bi vrijednost iznosila oko 120 milijuna eura, prostirao bi se od Medicinskog fakulteta do Instituta Ruđer Bošković, a sastojao bi se od pet fakulteta. Medicinski fakultet neće mijenjati poziciju, no cjelokupna zgrada će se adaptirati i proširiti na dio KBC-a koji je trenutačno prazan.

– Gore ćemo pomaknuti i Stomatološki fakultet, koji ide u prostorije ortopedije nakon što se ona preseli na Rebro – rekao je Bojan Baletić, prorektor za prostorni razvoj i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta. Katolički bogoslovni fakultet iz Vlaške će se preseliti u Sjemenište, a Farmaceutsko-biokemijski fakultet smjestit će, kaže Baletić, u zgradu koju će sagraditi na mjestu sadašnjeg botaničkog vrta zapadno od PMF-a.

– Uz fakultete, kampus će uključivati Institut Ruđer Bošković i Institut za fiziku, a predstavljat će i najveću nacionalnu koncentraciju istraživačkih kapaciteta u području prirodnih znanosti – kazao je Baletić.

>>Radovi na Savi i kampusu Borongaj pod krim-istragom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije