Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dok se traži trajno rješenje

Pripuzova 'poklon-ponuda': Kuna po toni glomaznog otpada

glomazni otpad
Foto: Borna Filić/PIXSELL
20.11.2014.
u 18:18

Ukupno bi za skladištenje 5000 tona glomaznog otpada Holding CE-ZA-R-u platio 20.000 kuna. Samo dvije tvrtke javile su se na Holdingov poziv – tvrtka čiji je suvlasnik Petar Pripuz i Eko Oporaba u vlasništvu Vladimira Mrčele

Tvrtka CE-ZA-R ponudila je Gradu da glomazni otpad privremeno skladišti za kunu po toni i mjesecu čuvanja. To znači da bi Holding CE-ZA-R-u za četiri mjeseca skladištenja pet tisuća tona, što u Zagrebačkom holdingu traže, platio 20.000 kuna.

Na takav potez su se u CE-ZA-R-u, suvlasnika Petra Pripuza koji je s bivšim predsjednikom Uprave Holdinga Slobodanom Ljubičićem i gradonačelnikom Milanom Bandićem pod istragom zbog posla zbrinjavanja otpada s početka godine, odlučili nakon što iz Holdinga 12 dana poslije javnog poziva za ponude za skladištenje glomaznog otpada nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

Ne odgovaraju uvjetima  

Ističu da je njihova tvrtka, osim što je profitabilna, i društveno odgovorna. Priopćenjem za medije voditeljica ureda uprave Tajana Tomašević poručuje da CE-ZA-R ne želi “zloupotrijebiti svoju jedinstvenu poziciju na tržištu i da građani Zagreba trpe dok se traži sustavno rješenje cjelokupnog procesa prikupljanja, prijevoza, skladištenja, obrade, oporabe i odlaganja otpada te dok se u konačnici sustavnim rješenjem izbjegne plaćanje velikih penala Europskoj uniji”.

Poznato je da će zbog nesređenog gospodarenja otpadom Hrvatska plaćati penale EU i već je resorni ministar Mihael Zmajlović najavio mogućnost da kazne umjesto države plaća lokalna samouprava, a u CE-ZA-R-u su se osvrnuli i na ministrove riječi da postoji mnogo tvrtki koje mogu riješiti problem glomaznog otpada, među kojima je i Čistoća. Naime, na javni poziv Holdinga javili su se samo CE-ZA-R i Eko Oporaba.

S obzirom na to da Eko Oporaba, inače tvrtka u vlasništvu Vladimira Mrčele, ima dozvolu za zbrinjavanje 30 tona otpada godišnje, mogućnost za skladištenje zagrebačkog otpada ima samo CE-ZA-R. Njegov je kapacitet 170 tisuća tona godišnje. Iz Holdinga poručuju da su jučer raspisali bagatelnu nabavu zbrinjavanja otpada vrijednosti do 199 tisuća kuna. Rok je za dostavu ponuda 24. studenog.

Birat će najjeftinije

Nije jasno kako u Holdingu, osim ako prihvate Pripuzovu “poklon-ponudu” koja nije tržišno motivirana, misle za taj novac spremiti pet tisuća tona otpada. Odlaganje na Jakuševcu, koje je zabranjeno, koštalo bi oko milijun i pol kuna. Holding u pozivu za nabavu ističe da ih pri odabiru ponude ne obvezuje cijena ili lokacija te, kad popune skladišta jednog ponuditelja, mogu nastaviti skladištiti kod drugog najpovoljnijeg. To bi značilo da namjeravaju  birati ponude po najnižoj cijeni. Uz to Zakon o održivom gospodarenju  otpadom obvezuje ih i da biraju po blizini.

Komentara 4

2X
2Xgeneral
18:28 20.11.2014.

i ja bih tražio da mi je miki toliko dao!!

DU
Deleted user
07:09 21.11.2014.

Pripuz ne može imati koristi od zagrebačkog smeća već grad Zagreb! On, ako hoće upravljati našim smećem, mora gradu to platiti, jer je to prevelika zarada.U svijetu od reciklaže su se obogatili mnogi gradovi. Ne može Pripuz imati jedini ekskluzivno pravo na reciklažu smeća i dobiti od njega!!! Tada se ne bi moglo desiti da smeće stoji mjesecima na nogostupu. Osim toga, građani bi ako se pravilno raspolaže sa dobiti od smeća, ne bi trebali plaćati čistoću!!!!!!!!

RO
rokobela
09:17 28.11.2014.

Ja mislim da bi svatko trebao svoje smeće ponuditi na tržištu i prodati onome tko će više platiti (Pripuz ili netko drugi). Ako ne daju dobru cijenu za vaše smeće, pojedite ga sami. Neće nitko bagatelizirati vaše cjenjeno i skupocjeno smeće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije