Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šah

Princ Miljenko Muha postao kralj Mikronis kupa Novog Zagreba

'OLYMPUS DIGITAL CAMERA         '
Foto: ''
1/3
18.05.2011.
u 18:06

Sudjelovalo je 83 djece iz 12 novozagrebačkih osnovnih škola. Pokazuje to velik interes djece za šah, u kojem nije važan spol ni uzrast, pobjeđuje bolji

Miljenku Muhi, učeniku 4. b razreda OŠ Dugave, trebalo je sedam pobjeda da postane najbolji šahist IV. pojedinačnog šahovskog prvenstva osnovnih škola Novog Zagreba, Mikronis kupa, održanog protekle subote. Odradio je to u stilu pravog velemajstora, a pobijedio je i direktnog protivnika, drugoplasiranog Martina Malovića iz 8. b razreda OŠ Trnsko. Tako je postao prvi među prinčevima, dečkima do 4. razreda, ali i prvak turnira, njegov kralj. Na pitanje kako se osjeća kao pobjednik, odgovorio je uz smiješak:
– Super mi je!
Ipak nije skrivao zadovoljstvo dok je preuzimao svoje nagrade – medalje, diplomu i posebnu nagradu Mikronisa, tvrtke po kojoj je kup nazvan i koja je nagradila najuspješnije.

Obiteljska igra

Umjesto Miljenka, mama Mirela rekla nam je da mu ove godine nema glavne konkurencije, sestre Magdalene.
– Oboje igraju šah od malena, igram ga i ja, a suprug povremeno – otkrila nam je gospođa Muha, dodajući da i 17-mjesečni Martin već gleda što brat i sestra rade pa i sam pokušava slagati figure na ploču. A rekla nam je i da je Miljenko obranio pobjedu od prošle godine.
Da je šah česta obiteljska zaljubljenost, potvrđuju i Ana i Berislav Paradžik, učenici prvog i petog razreda OŠ Dugave. U njihovoj kući svi igraju šah. I Sven Cetina, prvašić iz OŠ G. Krkleca, šah je naučio igrati uz tatu Nikolu, koji mu je bio podrška i na turniru.

Djeca trebaju priliku

Na svom prvom turniru Sven je ostvario tri pobjede iako je igrao sa starijima. Važno je bilo sudjelovati, no uspjehom je bio zadovoljan. Uspjehom turnira bio je zadovoljan i prof. Željko Brdal, voditelj Šahovske škole Dugave i organizator. Sudjelovalo je 12 novozagrebačkih osnovnih škola, a svoje umijeće na šahovskoj ploči pokazalo je 83 učenica i učenika od prvog do osmog razreda, najviše u četiri godine koliko se turnir održava.
– Dokaz je ovo velikog interesa za šah kod djece, zato im treba pružiti priliku. Šah je ravnopravna igra, bez obzira na to igraju li dječaci ili djevojčice, prvašići ili osmaši. Pobjeđuje bolji – rekao je prof. Brdal.
A koliko je ovaj kup zanimljiv, potvrđuje i pitanje jednog od natjecatelja: Kada se igra sljedeći Mikronis kup?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije