Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Princ Fašnik, Sraka, Fiškal i Sudec 190. put preuzeli su vlast u Samoboru

Samobor će na dva tjedna postati Slobodna Fašnička Republika, a ulice će zauzeti maske
29. siječnja 2016. u 21:55 5 komentara 1209 prikaza
samobor fašnik
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

S ključem u rukama visoko dignutim u zrak Princ Fašnik, Sraka, Fiškal i Sudec večeras su, po 190. put preuzeli vlast. Samobor će na dva tjedna postati Slobodna Fašnička Republika, a ulice će zauzeti maske. Fašnički likovi su, po starom dobrom običaju, publiku na otvaranju Fašnika zabavljali šalama na račun političara i društvenih zbivanja. Pa su tako u Samoboru oformili stranku "MOŠT", a gradonačelnik Krešo Beljak odobrio je da podijele svu gradsku zemlju dok su na vlasti. Središnjom su pozornicom u povorkama prodefilirali maskirani srednjoškolski učenici, a kao gost večeri nastupio je Jole. Osim na Trgu kralja Tomislava, fašnički program u sljedećim danima odvijat će se i na Trgu Matice hrvatske, gdje su pripremili dječji kutak i igraonice, na novom trgu kod Pošte predstavljat će se tabori mjesnih odbora, u Kompareovoj ulici su postavili luna park i fašnički šator dok je u bivšoj vojarni Taborec klizalište. Samoborom u dane fašnika vrijedi posebna regulacija prometa, a parkiranje je besplatno u dane vikenda. Posjetitelji mogu uživati i u gastro ponudi na otvorenom, a na štandovima uz šetalište uz potok Gradnu nude se kuhano vino, bermet, samoborski specijaliteti, domaće krafne... Organizatori najavljuju kako ove godine postoji mogućnost da Princa Fašnika neće spaliti.

- Nakon 190. godina vladanja ognjem i šibicom fašničke vlasti odlučile postati humanije. Princa će prognati na neko lijepo i sigurno mjesto. Stoga će istražiti mogućnost da se Princa Fašnika kao posebnu vrstu homo ludensa, iznimno zanimljivu posjetiteljima svih dobi, smjesti u zagrebački Zoološki vrt. U tom smislu, visoka fašnička delegacija posjetit će ZOO i izvidjeti mogućnost da se Princu osigura mjesto u nastambi za majmune ili u lavljoj nastambi, gdje će biti siguran i u dobrom društvu do sljedeće godine – rekao je "visoki izvor" iz Samoborske Fašničke Republike. Ovogodišnji Fašnik odvija se uz temu "190 let fašnik raste i sve je plus 5" te uz slogan "Pokaži novu facu na Srakinu placu". Najmlađima su namijenjena subotnja i nedjeljna prijepodneva uz šarene dječje povorke na središnjem gradskom trgu. Odrasli mogu uživati u nastupima Miroslava Škore, Crvene jabuke, Dječaka... Sutra u 20 sati nastupaju Baruni. 

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • samoborka:

    Nadam se da su napravili barem neke promjene po pitanju same manifestacije. Samoborski fasnik je vec godinama isti. Krajnje predvidljiv (uvijek se doslovno isto; isti standovi, ista ponuda hrane, ista bina, isti program..) i dosadan. Dodjes, guras se u jednom ... prikaži još! smjeru prema centru, pojedes fritule i eventualno kobasice, okrenes se nazad, ides prema uvijek preskupom lunaparku koji tuli neke elektro polucajke, skuzis da nije vrijedno bacanja novca i odes doma. Samobor zivi iskljucivo na staroj slavi jer ga vode bijedni umovi i jer mu turisticka zajednica ne vrijedi pisljivog boba.

  • LIVADIĆ:

    Suglasna sa svim negativim komentarima. Dosadni fašnik služi TZ Samobora za pranje novca via raznih agencija kao Boje komunikacije. Autobus koji iz bliske Ljubljanice vozi do Samobora, via Rakitje dođe ludih 56 kuna povratna, plus 12 kn za prijevoz od ... prikaži još!d kolodvora do Centra??? A CROATIBUS daje akcijske povratne karte od Zagreb do Ljubljana, povratna, samo 55 kn. Tko je tu lud?? Grad Rijeka poklonio čak 500 autobusnih vožnji na dan karnevala. Bahata direktorica TZ Samobor smijenjena, ali njen Hajoš je i dalje car Fašniika??

  • LIVADIĆ:

    U pravu si. TZ Samobora je uhljebna organizacija par exellence. Koliko samo zapošjavaju tek toliko da nečiji sin ili kćer ima sigurnu plaću, a opterećenje TZ Samobor, je bar 5-6 puta slabije, od TZ grada Hvara, koji ima manje zaposlenih, ... prikaži još!nih, nego TZ Samobor?? Ovo miriše na ''plaćeni oglas'' u Večernjem?