Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počeci kinematografije

Prijemi kod poglavnika, prizori iz NDH i prvi hrvatski dugometražni film večeras u KiC-u

KIC
30.10.2023.
u 10:33

U 19 sati može se pogledati "Lisinski" Oktavijana Miletića, a endehaškim vlastima, koje su sponzorirale film, promakla je činjenica da je Vatroslav Lisinski bio Židov

Prvi Filmski kurikulum u novoj sezoni, u ponedjeljak, večeras u 19 h u KiC-u posvećen je počecima organizirane kinematografije u Hrvatskoj u razdoblju Nezavisne Države Hrvatske. Tada je stvoren prvi sačuvani hrvatski dugometražni igrani film Lisinski Oktavijana Miletića iz 1944. o našem znamenitom skladatelju.

Lisinski je bio trijumf filmskog zanata mlade kinematografije, a krasio ga je romantičan patos tipičan za doba ilirskog pokreta. Endehaškim vlastima, koje su sponzorirale film, promakla je činjenica da je Vatroslav Lisinski bio Židov. Predigra filmu bit će žurnal Hrvatska u riječi i slici iz 1942. s raznim temama, od prijema kod poglavnika Pavelića do sporta i rekreacije, odnosno Filmski žurnal s reportažama o sastanku Poglavnika s raznim izaslanstvima, vojnoj obuci budućih časnika, proslavi stote godišnjica Maksimira, plivačkom i veslačkom natjecanju te odmoru na jadranskim plažama.

Uoči projekcije uvodnu riječ održat će dr. sc. Tomislav Šakić, nastavnik povijesti hrvatskog filma na Akademiji dramske umjetnosti. Kustos programa je Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke. Ulaz na projekciju je besplatan.

Filmski kurikulum program je klasika hrvatske kinematografije namijenjen studentima povijesti hrvatskog filma na zagrebačkim fakultetima i svim građanima zainteresiranim za upoznavanje s hrvatskom filmskom baštinom. Program je nastao u suradnji Hrvatske kinoteke – odjela Hrvatskog državnog arhiva i nastavnika povijesti hrvatskog filma na Akademiji dramske umjetnosti, Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima.
 

Ključne riječi

Komentara 4

RE
reno
11:11 30.10.2023.

Bez brige NDH je znala da je Lisinski bio Žiidov ali to im nije bilo važno kao i u x slučajeva.I Srbi su bili službenici u Vladi NDH.

VJ
Veli Jože
12:11 31.10.2023.

I opet kraj silne edukacije iz toga doba uspjelo se zatrovati neke pojedine skupine koje pojma nemaju o kome pjevaju.

BI
bikica7
10:07 31.10.2023.

I što će mo sad antife?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije