Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bezmesne delicije

Prijatelji životinja: 'Uskrs se može proslaviti i bez okrutnosti prema životinjama'

Foto: Prijatelji životinja
1/12
27.03.2024.
u 17:06

Iz udruge apeliraju na sve da, umjesto kokošjih jaja, za bojanje izaberu drvena i svoje uskrsne košare napune voćem i povrćem, kao i da odaberu plišane igračke umjesto kupnje kunića ili pilića kao zabave za djecu

U ovo preduskrsno vrijeme kada se dugi redovi stvaraju pred mesnicama kako bi se na vrijeme ugrabio najbolji komad šunke ili janjetine, Prijatelji životinja podsjećaju da se Uskrs može proslaviti bez okrutnosti prema životinjama. 

– Mnoge naše navike tijekom blagdana nisu nimalo u duhu mira, ljubavi i suosjećanja. Stoga je ovo blagdansko vrijeme savršena prilika za upoznavanje s prednostima biljne hrane i istraživanje jela koja su jednako ukusna i manje pogubna za okoliš, jeftinija su i niti jedna životinja za njih neće stradati. Isprobavanjem tradicionalnih uskrsnih recepata u veganskom ruhu jedino što ćete izbaciti iz tanjura jest bešćutnost prema životinjama – kažu iz udruge. 

Kako navode Prijatelji životinja, kokoši imaju izvanredno pamćenje i mogu prepoznati druge članove svojega jata.

VEZANI ČLANCI: 

– Svojoj djeci pričaju dok su još u jajetu, no u industriji jaja živote provode u pretrpanim, prljavim hangarima. Od rođenja se manipulira njihovim tijelima kako bi se izazvala bolja produktivnost, a nakon najviše dvije godine života, odlaze u smrt rezanjem vratova. Muški pilići su beskorisni za industriju jaja, pa ih ubijaju ubrzo nakon rođenja gušenjem ili mljevenjem dok su još živi. I svinje, inače izuzetno društvene životinje, koje pokazuju složene oblike socijalne interakcije, podvrgnute su brutalnim uvjetima uzgoja uključujući pretrpanost, život bez pristupa svjetlu i svježem zraku te izolaciju od prirodnih uvjeta života. Osim toga, postupci poput kastracije, rezanja repova i rezanja zuba obavljaju se bez anestezije. Janjetina je pak ime za nedavno rođeno janje puno volje za životom koje, prije nego što dobije šansu za odrastanje, oduzmu od majke i zakolju – ističu. 

Također, Prijatelji životinja apeliraju na sve da, umjesto kokošjih jaja, za bojanje izaberu drvena i svoje uskrsne košare napune voćem i povrćem, kao i da odaberu plišane igračke umjesto kupnje kunića ili pilića kao zabave za djecu. Podsjećaju na činjenicu da čak 95 posto kunića kupljenih za Uskrs ne doživi prvi rođendan.

VEZANI ČLANCI: 

– Kunići i pilići ne smiju biti samo privremeni ukras tijekom Uskrsa. Ne kupujte životinje, već udomite napuštenoga psa, mačku ili kunića. Svi koji razmišljaju o tome da postanu skrbnici nekoj životinji trebaju biti spremni na odgovornost, što uključuje dugogodišnje obveze, financijske izdatke i svakodnevno posvećivanje vremena novom članu obitelji – dodaju. 

Na službenim web stranicama udruge možete pronaći i brojne recepte poput onog za biljno jaje od sojinog mlijeka i slanutkova brašna, umak od hrena, sir od badema, francusku salatu s domaćom biljnom majonezom, ukusnu pincu bez jaja, ali i šunku od sejtana koji donosimo u nastavku. 

Sastojci:

suhi: 

2 šalice glutenskog brašna,

pola šalice slanutkova brašna,

pola šalice delikatesnog kvasca,

1 žlica dimljene paprike,

1 žlica bosiljka (origana),

1 žlica začina, češnjak ili luk

mokri:

1 žlica kečapa,

2 žlice ljutog umaka,

pola šalice umaka od soje

1 i pol šalica kipuće vode, povrtni temeljac ili povrtna kocka

Priprema:

Pomiješati suhe sastojke. Pomiješati mokre sastojke s kipućom vodom. Smiksati sve skupa i mijesiti oko 3 minute. Prema potrebi, dodati još glutenskog brašna i ulja. Zarolati u dva sloja plastične folije tako da se sa svake strane ostavi 2 cm prostora za rast sejtana. Staviti u kipući povrtni temeljac ili vodu s kockom i kuhati oko 1 sat. Maknuti s vatre i ostaviti 15 minuta u vodi u kojoj se kuhalo. Ocijediti, ohladiti i spremiti u hladnjak. Prije serviranja prepržiti na ulju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije