Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽALI PROSVJED

Prijatelji životinja isred DIRH-a za zaštitu konja: 'Štamparijada je zlostavljanje, a ne natjecanje'

Foto: Prijatelji životinja
1/3
29.05.2024.
u 14:46

Natpisima na transparentima poslali su, tvrde, jasne poruke i apelirali na veterinarsku inspekciju da prestane dopuštati maltretiranje konja

Povodom najave prve štraparijade na Lonjskom polju u Mužilovčici na imanju lokalnog OPG-a, Prijatelji životinja uputili su prijavu Državnom inspektoratu tražeći da ne izda suglasnost ni za ovu ni za bilo koju drugu štraparijadu.

- Svaka štraparijada je protuzakonita jer joj je smisao izazivanjem patnje i boli natjerati konje da povuku teške trupce. Zakon o zaštiti životinja zabranjuje korištenje životinja tako da ih se prisiljava na ponašanje koje kod njih izaziva bol, patnju, ozljede ili smrt.

Kako veterinarska inspekcija ignorira prijave i dopušta održavanje štraparijada, okupili smo se danas ispred Državnog inspektorata. Natpisima na transparentima poslali smo jasne poruke i apelirali na veterinarsku inspekciju da prestane dopuštati maltretiranje konja! - najavila je Snježana Klopotan Kačavenda, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.
 
Tvrdi i kako je bizarna situacija što veterinarska inspekcija, koja bi trebala štititi životinje i provoditi zakon, redovito daje suglasnost za održavanje štraparijada diljem Hrvatske.

Foto: Prijatelji životinja

- Smatramo da se to treba promijeniti jer takvo postupanje inspekcije, osim što je protuzakonito, izaziva zgražanje građana, od kojih više od 80 posto njih u javnim anketama izražava želju da se štraparijade zabrane.

Štraparijade se ne mogu smatrati natjecanjima jer uključuju agresiju i dominaciju prema konjima. Za konje lancima privežu trupac težak i više od dvije tone i tjeraju ih da ga povuku urlanjem, za konje bolnim povlačenjem za žvale i podbradni lanac, mahanjem ruke ili biča, a ponekad i udaranjem. Dodatni napor koji konji ulažu da bi povukli preteški trupac rezultat je uvjetovane reakcije na strah od udarca - rekla je. 

Veterinarska inspekcija izdaje suglasnosti za održavanje štraparijada, kažu u Prijateljima životinja, iako ne može jamčiti da nijedan konj koji sudjeluje na događanju nije izložen batinanju u štalama prije natjecanja, a što predstavlja i kazneno djelo.

VEZANI ČLANCI: 


 
- Ono što možemo vidjeti na štraparijadama je da se konji muče, povuku trupac pa stanu jer ne mogu dalje, upiru sve svoje snage da se pokrenu, čak i odbijaju vući, pokazuju snažnu uznemirenost, povlače se, propinju na stražnje noge… Imaju ožiljke na koži od udaraca, a kao što smo uočili na štraparijadi u Velikoj Gorici ranije ovoga mjeseca, na mnogim konjima vidjelo se da se boje svojih vlasnika, od kojih su ih neki udarali bičevima prije početka događanja.

Organizatori mučenju konja žele dati sportski natjecateljski legitimitet, no zlostavljanje ne možemo nazivati natjecanjem. Strašno je što inspekcija cijelo vrijeme ne štiti konje, već njihove zlostavljače", oštri su Prijatelji životinja.

Napravili su i peticiju za zabranu štamparijade, a tko je zainteresiran može ju pronaći na službenim straniama Prijatelja životinja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije