Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez velikih odluka

Preskočili kampus Borongaj! Kapitalni projekt na čekanju

'Kampus.2'
Foto: ''
1/3
22.03.2013.
u 10:20

Odgađanjem na Skupštini propala je prilika Zagrebačkog sveučilišta da projekt prijavi za EU fondove do lipnja. Sljedeća prilika u prosincu.

Urbanistički plan uređenja (UPU) Sveučilišnog kampusa Borongaj ni na posljednjoj, jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine nije dobio zeleno svjetlo. Bez ikakve rasprave i objašnjenja točka je preskočena.

Glasačka mašinerija

Time je kapitalni projekt koji se već tri godine priprema za apliciranje za EU fondove, iz kojih bi se u stopostotnom iznosu mogla “pokriti” investicija čija se vrijednost procjenjuje na 550 milijuna eura, ponovo stavljen na čekanje, a sljedeća mogućnost za prijavu otvara se tek u prosincu. Iako SDP-ovi zastupnici tvrde kako je razlog njihova neslaganja to što je izgrađenost parcele ograničena na pola milijuna, a planom o kojem su jučer glasali predviđeno je 750 tisuća četvornih metara, neslužbeno doznajemo kako je to zadnji “udarac” u sazivu ove Skupštine na relaciji Bandić - Bernardić.

– Plan nema prepreke, a odugovlačenjem se samo stvaraju problemi. Da je UPU prihvaćen, država bi svoje vlasništvo na tome području odmah prebacila na Sveučilište Zagreb, projekt bi se stigao poslati do lipnja i počele bi pripreme. Projekt bi pokrenuo i građevinski sektor i zaposlio brojne ljude - poručuju naši sugovornici. Odgađanje odluke komentirao je i gradonačelnik, koji je nakon odbijanja UPU-a Borongaj kratko poručio: - Nemoćan sam protiv ovakve glasačke mašinerije. Dodao je da mu to pitanje postavimo nakon izbora kada će, uvjeren je, on imati kontrolu nad Skupštinom. Prema postojećim planovima, u kampusu Borongaj novcem iz EU fondova trebalo bi se graditi osam zgrada za fakultete i minimalno pet zgrada javnih znanstvenih instituta uz popratne sadržaje.

Dogovorili sastanak

Iako i iz Ministarstva znanosti i obrazovanja računaju na fondove EU, neprihvaćanje UPU-a Borongaj ne smatraju spornim.

– Koliko je MZOS-u poznato, pojedini odbori Skupštine imaju primjedbe i pitanja na UPU. To ne znači da Skupština ne prihvaća UPU, već se o tom vodi demokratska rasprava – poručuju iz ministarstva. Davor Bernardić opovrgava optužbe da projekt stopira zbog sukoba s Bandićem.

– Žao mi je što projekt kasni, no što se tiče EU fondova mi se možemo dva puta godišnje na njih prijaviti. Bilo kad da se prijavimo, sve treba biti izuzetno precizno pripremljeno, što ovdje nije slučaj - kazao je i najavio da s ministarstvom obrazovanja i Sveučilištem već danas imaju sastanak na tu temu. Iz Sveučilišta jučer nismo uspjeli dobiti komentar na odgađanje UPU-a.

>>Kampus Borongaj - centri, zona za kampiranje, muzej, bazen...

Komentara 2

DA
darkozeleni
11:59 22.03.2013.

Što reći,? Sa Ferdeljijem na čelu grada i Zelenom listom u lokalnoj samoupravi ovaj projekt će biti realiziran...

Avatar kobra22
kobra22
21:56 22.03.2013.

Bernardić -Bandić izravno su krivi što se ne ostvaruje tako značajan projekt!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije