Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijest kvarta

Preskarove rukavice i Hourina gitara na izložbi o Dubravi

jasenko houra
Davor Javorovic/PIXSELL
18.05.2012.
u 08:00

Za izložbu je prikupljeno 450 predmeta, a donirali su ih i stanovnici kvarta. Izložba je otvorena do 31. kolovoza

Električna gitara kojom je tijekom novog vala ‘\'prašio’\' Jasenko Houra, boksačke rukavice Marija Preskara, mlade nade iz dvorane Leonarda Pijetraja, koji je trenirao i Željka Mavrovića, maketa Pionirske željeznice dugačka devet metara, stare fotografije... sve su to primjerci koji su od ponedjeljka izloženi u sklopu Muzeja grada Zagreba. Izložba “Zagrebačka Dubrava: od predgrađa do grada” dio je projekta “Zagrebački kvartovi” koji je počeo prije dvije godine izložbom povijesti naselja Trnsko.

Proces razvoja naselja

– Ovo je samo nastavak priče. Odlučili smo prikazati razvitak grada pa smo krenuli s kvartovima koji su se razvijali nakon II. svjetskog rata, a koji nisu valorizirani kao stari Zagreb. Prikazat ćemo razvoj Dubrave od vremena kada je to bilo gradsko izletište i lovište prekriveno šumom sa seoskim naseljima pa sve do pripajanja četvrti Zagrebu – kaže Kristian Strukić, kustos i autor izložbe. Transformacija se predstavlja kroz teme gradnje provođene u skladu s povijesnim okolnostima koje su je pratile, prikazane su razne trgovine, mali obrtni i veliki privredni objekti koji su tijekom godina tamo bili otvoreni pa potom zatvoreni. Među većima su Jadran film, Jugoton, odnosno današnji Croatia Records i Tvornica autobusa Zagreb.

Letci, kvartovski mediji...

Izložba je rezultat godišnjeg prikupljanja predmeta, ima 450 eksponata, a Strukić ju je posložio tako što je, zajedno s Narodnim sveučilištem Dubrava, organizirao malu uličnu izložbu u Dubravi, gdje su pozivali stanovnike da doniraju predmete, zatim su slali letke te se oglašavali putem kvartovskih medija. Također je razgovarao s mnogim stanovnicima kako bi što vjernije prikazao povijest tog kvarta. Izložba je otvorena do 31. kolovoza.

Ključne riječi

Komentara 1

ĆA
ćaćaća
12:54 18.05.2012.

teško je reći dali je on veći gitarista ili preskar boksač:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije