Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragedija

Presedan – Plinara plaća odštetu zbog eksplozije!

humska
Tomislav Miletić/PIXSELL
22.09.2011.
u 10:15

Miješanje zemnog plina i zraka navedeno je kao uzrok, bilo je i propusta u ispitivanju instalacije

Gotovo šest godina nakon tragične smrti 82-godišnje Marije Deanović, koja je izgorjela u požaru nakon eksplozije plina u Humskoj ulici, Gradskoj plinari prvostupanjskom je presudom naloženo da obitelji isplatiti 900 tisuća kuna, a to je ujedno i prvi put da Plinara mora platiti za svoje propuste!

Izbijeni prozori i okviri

Naime, stalni sudski vještak Zvonko Kardum još 2008. godine utvrdio je da je požar u stanu obitelji Deanović buknuo zbog toga što je “Gradska plinara Zagreb propustila na zakonski propisan način ispitati nepropusnost plinske instalacije nakon montaže plinskog brojila”. MUP je također utvrdio nepravilnosti. “Ispitan je mjerni dio plinske instalacije u pojedinim stanovima predmetne zgrade. Provedenim ispitivanjem utvrđeno je da je u stanovima vlasnika K. J., J. D., L. V. i I. G. mjerni dio plinske instalacije nepropustan te da je mjerni dio plinske instalacije u stanu Marije Deanović propustan”.

– Bili su izbijeni prozori i okviri, a i drugi su stanovi oštećeni. To je bila takva eksplozija da je moja majka izgorjela u vlastitom stanu, doslovno, a bila je to potpuno nova zgrada u koju su se ljudi uselili mjesec dana prije – ispričao je Zvonko Bančić, sin pokojne Marije.

Međutim, Plinara odgovornim smatra vlasnika i zbog toga je uložila i žalbu na presudu donesenu lani u svibnju. Odgovornima smatraju Mariju Deanović, odnosno graditelja koji cijeli slučaj nije htio komentirati.

– Plinara je odgovorna za požar zbog miješanja zemnog plina i zraka te nije uspjela dokazati da je treća osoba, tj. suvlasnici ili izvođač, odgovorna za eksploziju i požar. Tako se navodi i u nepravomoćnoj presudi – kazao je odvjetnik obitelji Jozo Mimica, dodajući da je ovo presedan da odgovorna pravna osoba zbog nepropisnih instalacija mora isplatiti odštetu.

Tako se navodi i u presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Zapaljiva smjesa

“Došlo je do zapaljive i eksplozivne smjese zemnog plina zbog neispravne plinske instalacije na dijelu oko plinomjera... Upravo je tuženik (Gradska plinara, nap. a.) ugrađivao plinsku instalaciju u predmetnu zgradu”, stoji u presudi.

Ipak, sve su instalacije prije eksplozije imale potrebne ateste pa se postavlja pitanje kako je moglo doći do eksplozije.

Ključne riječi

Komentara 1

VI
Vito
08:14 25.09.2011.

Presedan – Plinara plaća odštetu zbog eksplozije! Napokon... Kad su mijenjali \"gradski plin\" sa \"zemnim plinom\" promijenili su nam \"dize\" na peći i otišli... Mislili smo kako nam zbog bolje kaloričnosti na peći puca emajl... No, nakon nekoliko dana (bilobilo je hladno pa smo zatvorili prozor) ujutro smo osjetili miris plina i pozvali plinaru... Rekli su nam da će doći \"drugi tjedan\"... Slijedeće jutro opet miris plina... Što napraviti nego zatvoriti ventil, otvoriti peć i pogledati što se događa... Takozvani \"majstori\" koji su mijenjali \"dize\" samo su ih prstima zašarafili i otišli... Plin je \"curio\" kroz navoj kao da \"diza\" niti nema pa je grio ispod poklopca i grijao ga, zbog čega je i pucao emajl... Sami smo morali zategnuti \"dize\" i nakon toga skupiti novce te kupiti novu peć...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije