Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Nećemo plaćati odvoz kanti za smeće koje su zapravo prazne

U svojoj dokumentaciji dvoje Zagrepčana navodi da je najsporniji obračun koji se ne temelji na stvarnom, već zamišljenom volumenu. Visokom upravnom sudu podnijeli zahtjev za ocjenu zakonitosti odluke o otpadu
17. veljače 2016. u 15:35 8 komentara 4794 prikaza
otpad Trnje
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Odluka o javnoj usluzi prikupljanja otpada, cjenik prijevoza i zbrinjavanja te opći uvjeti poslovanja koje je propisao Zagrebački holding, odnosno podružnica Čistoća, temeljeni na zelenom svjetlu Skupštine, te računi izdani građanima suprotni su Zakonu o održivom gospodarenju otpadom.

Stav je to dvoje Zagrepčana (podaci poznati redakciji) koji su Visokom upravnom sudu prije pet dana podnijeli Zahtjev za ocjenu zakonitosti općeg akta i tako od suda zatražili da ukine nezakonitosti koje trenutačno podnose građani kao korisnici usluga Čistoće.

Traže ukidanje

Vođeni temeljnim načelom propisanog gospodarenja otpadom – onečišćivač plaća – ustvrdili su kako su građani zakinuti baš po svakoj osnovi, a najsporniji je, po dokumentaciji predanoj sudu, obračun koji se, tvrde podnositelji zahtjeva, ne temelji na stvarnom, već zamišljenom volumenu zaduženog spremnika definiranom bez odluke građana uz propisan minimalni broj odvoza.

otpad Trnje | Autor : Milan Ilić Foto: Milan Ilić

Grafika: Milan Ilić

– Davatelj usluge za obračun naknade sam je, proizvoljno, odredio minimalni zaduženi volumen po korisniku koji višestruko premašuje stvarnu količinu proizvedenog otpada. Zakon o gospodarenju otpadom ne poznaje termin “zaduženi volumen spremnika”, već je njime jasno definirano da je korisnik usluge dužan snositi troškove razmjerno količini otpada koji je predao davatelju usluge – naznačili su građani koji su prvi na sudu pokrenuli pitanje zakonitosti novog načina naplate otpada.

Davatelj usluge za obračun naknade sam je, proizvoljno, odredio minimalni zaduženi volumen po korisniku koji višestruko premašuje stvarnu količinu proizvedenog otpada

Dapače, u svojoj dokumentaciji, uz zahtjev Visokom upravnom sudu za ukidanje spornih dijelova, poručuju kako u Holdingu ovakvim načinom samo potvrđuju daljnju namjeru davatelja usluge za nezakonitim poslovanjem. Prije nego što su dokumentaciju dostavili sudu, građani su pisani prigovor na vlastiti račun koji im je pristigao poslali i Holdingu i Povjerenstvu za reklamacije potrošača.

Na takav rasplet događaja upozoravali su i brojni oporbenjaci još kada se odluka donosila, a građani u svome zahtjevu nisu zaboravili ni “popuste” koji im se trenutačno obračunavaju, kao ni činjenicu da su im se računi do listopada prošle godine zapravo obračunavali po kvadraturi.

Nelegalan kriterij

I sudska vještakinja za zaštitu okoliša Vedranka Bobić upozorila je kako je odluka Gradske skupštine nezakonita jer se cijena mora obračunati prema masi ili volumenu otpada. – Kriterij koji je potpuno nezakonito donijela Skupština broj je pražnjenja posuda. Niz kućanstava plaća otpad koji nije proizvela i nametnuto im je plaćanje praznih posuda za otpad – istaknula je V. Bobić, koja je sugrađanima poručila da napišu prigovor Povjerenstvu za reklamacije potrošača na svaki račun kojim su nezadovoljni.

Napravite manje spremnike ili promijenite formulu

Pobuna stanovnika Starog Trnja, koji su dobili kante od 120 litara, a plaćaju one od 80 i odvoz tri puta tjedno, što im, ističu, ni u kojem slučaju nije potrebno, pokrenula je i sugrađane iz Podsljemena, Brezovice i Sesvetskih Sela da dignu glas protiv načina naplate odvoza otpada. Branka Seissel iz Sesvetskih Sela istaknula je da su se i ona i susjedi “dopisivali s gradskim i kvartovskim uredima i dužnosnicima, pa i međusobno održavali sastanke, ali nisu ništa postigli”.

– Ja doista ne znam kako bih skupila 360 litara smeća za tjedan dana kada svoj otpad nosim u maloj vrećici jednom tjedno. Papir nosim jednom mjesečno u  zajednički spremnik, plastične boce vraćam u trgovinu, a sav organski otpad ide na kompostište u moj vrt. Spremnik izguram na ulicu za pražnjenje jednom u mjesec dana ili jednom u dva mjeseca. Ako Čistoća ostane pri svojoj predloženoj formuli izračuna, zahtijevam spremnik od deset litara pa ću ga nositi na ulicu jednom tjedno! Ne želim čuti odgovor da takvih spremnika nema. Napravite ih ili promijenite formulu – kazala je ova stanovnica Sesvetskih Sela. Prema podacima Čistoće, ta tvrtka otpad odvozi i naplaćuje iz 75 tisuća obiteljskih kuća.

A vrećice kao potencijalno rješenje spomenute su i u zahtjevu sudu – građani su se požalili kako odlukom uopće nije definirana cijena vrećica koja bi im možda uvelike olakšala probleme.

Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • ecimis:

    Ni ja ne želim plaćati HRT pretplatu jer ne gladam HRT.

  • than:

    Pa sada, sve se lako rijesi bar code-om... Imas takvu i takvu kantu, koja je postavljena vani da se pokupi (nece je susjed napuniti, jer je vi stavljate)..... Ali to ocigledno nije u interesu holdinga koji zeli sto vise para ... prikaži još! pokupiti da bi bilo za rodijake....

  • No1:

    Ono sto mogu napraviti, a da bude pravednije... je da kad odvoze smece, da zabiljeze koja je kanta ispraznjena. I, da onda prema tome znaju koliko puta je taj volumen odvezen. I to onda naplate. Svaka kanta ima svoj broj. ... prikaži još! Nek taj broj naprave s bar kodom i onda u toku odvoznje samo bip bip... To im je nikakav problem. I, tada bi ljudi iznosili samo kad im je kanta puna ili kad zele da se kanta odveze (npr. u ljetnim mjesecima kad se organski (ne biljni) otpad usmrdi).