Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć u otvaranju biznisa

Predstavljen vodiči za poduzetnike na ukrajinskom jeziku

Foto: Zicer
1/2
14.06.2022.
u 16:33

Otvaranje obrta za mene je postao način da se nastavim baviti svojim omiljenim poslom u novoj stvarnosti, rekla je Iryna Mamchur

Ukrajinske izbjeglice koje su u matičnoj zemlji imali vlastite biznise, sad razmatraju pokretanje posla i u Hrvatskoj. A kako bi se što bolje snašli u novim poduzetničkim izazovima, a za što su im prije svega potrebne jasne, konkretne i precizne informacije, na inicijativu Europske banke za obnovu i razvoj (ERBD) stvoreni su za njih poduzetnički vodiči na ukrajinskom jeziku i ćiriličnom pismu. Javnosti su besplatno dostupni na web stranici plaviured.hr.

O važnosti ove inicijative govorila je Victoria Zinchuk, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj. Iz konkretnog primjera poduzetnice Iryne Mamchur saznali smo njena iskustva vezana uz pokretanje poslovanja u Hrvatskoj te o podršci koja joj je pružena kroz ZICER Plavi ured. 
 

– Kada sam došla u Hrvatsku, suočila sam se s određenim poteškoćama u traženju korporativnog posla po svojoj specijalnosti unatoč iskustvu i posebno visokom obrazovanju. Otvaranje obrta za mene je postao način da se nastavim baviti svojim omiljenim poslom u novoj stvarnosti. Otpočetka, kada sam pitala za otvaranje obrta u Hrvatskoj, moj prijatelj, također poduzetnik, preporučio mi je da zatražim informativnu podršku ZICER Plavog ureda. Na temelju članaka koje je pripremio Plavi ured započela sam s otvaranjem obrta uz kontinuirane konzultacije s timom Plavog ureda. Tijekom tog procesa pojavile su se ideje o informacijama i alatima koji mogu biti korisni ostalim ukrajinskim izbjeglicama koji žele pokrenuti vlastiti posao u Hrvatskoj. Plavi ured mi je pomogao u ostvarenju posebnih uvjeta za Ukrajince za registraciju obrta u Zagrebu, kao privatnom poduzetniku kojem ne treba fizički prostor za poslovanje. Sa ZICER-ovim timom sada također radim na izradi posebnih obrazaca ugovora o najmu, uzimajući u obzir specifičnosti ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj. Planiramo nastaviti našu inicijativu i napraviti još korisnih materijala i informativnih događanja za Ukrajince koji žele započeti svoj posao u Hrvatskoj  – o svome iskustvu pokretanja obrta u Zagrebu rekla Mamchur.
Prijevodom su u ovome trenutku pokrivene sljedeće teme:


1.    10 koraka kod osnivanja paušalnog obrta
2.    Kako platiti paušalni porez i prirez na dohodak?
3.    Kako paušalni obrt plaća doprinose?
4.    Kako plaća doprinose paušalni obrtnik koji radi kod drugog poslodavca?
5.    Može li paušalni obrtnik plaćati veće doprinose od 1.392,40 kn?
6.    Preuzmite Excel za izradu računa u paušalnom obrtu!
7.    Kako osnovati trgovačko društvo (d.o.o. ili j.d.o.o.)?

Svi zainteresirani mogu ih preuzeti ovdje
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije