Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna liječnika

Prazni kvadrati posvađali su gradsku vlast i liječnike Traume

Spor oko Traumatološke bolnice (1)
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/4
Autori: Sonja Hoffman, Nataša Mlinarić/VLM
13.05.2011.
u 22:32

Tko će useliti u gradske prostore bivše Hitne u Draškovićevoj odlučit će, čini se, sud

Radovi u gradskim prostorima bivše Hitne pomoći u Draškovićevoj ulici, kojima će Poliklinika za djecu i mladež te gradski Ured za zdravstvo dobiti više od oko 1500 metara četvornih prostora, počeli su u ponedjeljak. To je izazvalo ljutnju uprave Klinike za traumatologiju, koja se godinama baš u tim prostorijama nadala proširiti svoje kapacitete, pa je sudskim putem odlučila zaustaviti radove.

Europski Trauma centar

Uprava bolnice još je prije dvije godine, odmah po iseljenju Hitne, od Ministarstva zdravstva tražila da se s Gradom dogovori i pronađe rješenje poput onoga da Gradu dodijeli zamjenske prostore na nekoj drugoj lokaciji. Do dogovora, međutim, nije došlo, pa se bolnica nada renoviranje zaustaviti do završetka sudskog spora koji zbog vlasništva vode s Gradom.

– Bolnica je suvlasnik prostorija i zbog toga se već godinu dana vodi sudski spor, a nikakvi radovi do okončanja spora ne bi se smjeli odvijati – rekao je dr. Ante Muljačić, pročelnik Traume.

Objasnio je i da gubitkom tih prostorija bolnica ne gubi samo mogućnost proširenja kojim bi se riješile nesnosne gužve, nego i priliku da postane europski Trauma centar.

– Tamo smo planirali sagraditi dnevnu bolnicu i polikliniku za kontrolne preglede, ali i izolirani odjel za koštane infekte koji je nužan u takvom europskom centru izvrsnosti – objasnio je dr. Muljačić.

S druge strane, iz Ureda za zdravstvo, upravi Traumatološke bolnice poručuju da su prostori vlasništvo Hitne, dakle gradski, a dodijeljeni su joj davno, odlukom Skupštine.

– Ako je bolnica suvlasnik prostorija u kojoj je bila Hitna, onda je i Grad suvlasnik Traumatološke – upozorio je upravu bolnice dr. Zvonimir Šostar, pročelnik Ureda za zdravstvo.

Radovi koji su otpočeli omogućit će proširenje Poliklinici za djecu i mladež na dodatnih 1000 metara četvornih, dok će na prvom katu 450 metara četvornih prostora koristiti Ured za zdravstvo.

– Zbog izvrsnog modela Polikliniku za djecu i mladež, koja se brine o najranjivijoj skupini mladih, u rujnu će posjetiti i Vijeće Europe. Predvidjeli su cjelodnevni boravak na poliklinici da bi razmotrili mogućnost da takav model prenesu u Europu – otkrio je pročelnik Šostar.

Nerazumljiv glas protiv

Sramota je, kaže, da osobne ambicije i sitni interesi staju na put zbrinjavanju najosjetljivije skupine mladih - zlostavljane i ostavljene djece.

– Nerazumljivo mi je da netko diže glas protiv poliklinike za djecu, čiju je kvalitetu prepoznao i svijet – naglasio je. Da je proširenje Poliklinike nužno potrebno potvrđuje i njezina ravnateljica Gordana Buljan Flander.

– Ne bih komentirala tko ima razumijevanja, a tko nema. Ja mogu komentirati samo s aspekta struke i zlostavljane djece. Smatram da zlostavljana djeca moraju imati mjesto gdje mogu dobiti sveobuhvatnu pomoć. Nas je prije devet godina bilo 22, sada nas je 32, a zlostavljana djeca zbog preklapanja i nedostatka prostora čekaju na red i po tri mjeseca – ističe Buljan Flander, te dodaje:

– Mi smo jedina ovakva ustanova na ovom području Europe, a iako smo Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba, 50 posto naših pacijenata dolazi izvan Zagreba.

Komentara 6

UK
Ugo Kajvez
23:45 14.05.2011.

Ekipa koja dovela grad u propast, ............ sad valjda ih treba nagraditi !? ...............

EH
ema.hurt
11:38 14.05.2011.

Ovo je ružno. Ništa neuobičajeno kada se o besramnim manipulacijama gradske uprave radi, samo jedna u nizu, no, ipak prilično ružna. Jer Šostar spominje djecu kao \"najranjiviju skupinu\", a zapravo manipulira. Nejasno mi je zašto je Poliklinici za zaštitu djece koja se bavi psihološkim i emocionalnim problemima djece potrebno 1000 kvadrata upravo u centru grada. Kao što mi je uopće nejasno zašto takva poliklinika nije pri nekoj gradskoj bolnici. Logično i logistički bi bilo da se Poliklinika nalazi pri Bolnici za psihijatriske poremećaje djece i mladeži u Kukuljevićevoj. Čini mi se da se tu ponovno radi o nečijim privatnim interesima da se kroz masku Poliklinike za zaštitu djece (o kako to prikladno zvuči) dokopa atraktivnog prostora u centru grada. Stoga neka nitko ne nasjeda na Šostarove manipulacije \"o djeci kao najranjivijoj skupini\" Odnos njegovog ureda prema djeci svatko može vidjeti na primjeru Bolnice za djecu s neurorazvojnim poremećajima na Goljaku. Tamo su su smještena i liječe se djeca, koja zbog svoje bolesti, intenzivno i neprekidno pate. A kakvi su im uvjeti, može vidjeti svaki građanin ako smogne snage i proviri u njihovo dvorište.

ZA
zagorec1
07:59 15.05.2011.

Ovo vise nema smisla!!! nikako mi nije jasno zast se svi bore za neke prostore u centru kad postoji napola izgradjena sveucilisna bolnica u novom zagrebu i moglo bi se uredjivat dio po dio i svi redom preselit u novi moderan bolnicki kompleks!!! koliko se novaca ulozilo u nadogradnju merkura????? a covjek se tamo ni nema gdje parkirat!!!! uzas!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije