Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvorena cesta

Pothodnici izgrađeni, a sad počinje gradnja Bandićevih fontana

fontana
Foto: arhiva VL
1/7
20.08.2012.
u 08:56

Milan Bandić: To nisu samo moje fontane nego projekt koji će uljepšati urbani identitet grada

Sasvim neočekivano Milan Bandić otvorio je jučer cestu u Ulici Hrvatske bratske zajednice koja je posljednja dva mjeseca bila zatvorena zbog radova na kontroverznom gradilištu pothodnika i fontani.

“Ledina za pišanje pesa”

– Nije riječ samo o Bandićevim fontanama, nego o projektu koji će uljepšati urbani identitet grada, Lenucijeve potkove, koja je glavna os grada Zagreba – rekao je Bandić otvorivši cestu. Dok Zagreb grca u dugovima, gradonačelnik je odlučio uložiti 18,4 milijuna kuna bez PDV-a u uljepšavanje ulaska u grad, jer, kako kaže, svaka europska metropola mora imati svoju os, svoju oplemenjenu Lenucijevu potkovu kao glavnu razvojnicu grada.

– Da zasja punim sjajem potkova koja je dosad bila igraonica za mladiće, a nekad sam se i ja ondje igrao dok sam studirao. Bila je i ledina za pišanje mačaka i pesa. To je grad Zagreb tolerirao neko vrijeme – objašnjava Bandić razloge radova.

U ta dva mjeseca izgrađena su dva pothodnika, koja spajaju Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu s Trnjem, a sada počinje završna faza 1. etape – gradnja dviju fontani u središnjem dijelu, koje se zimi pretvaraju u klizalište. Bandić je najavio da će radovi biti gotovi do kraja studenog.

– Upravo puštamo promet da bismo mogli iduća dva mjeseca raditi posao koji treba napraviti. Završetak će biti u zadnjem tjednu studenog – entuzijastično je rekao Bandić, a potom pohitao na još jedno gradsko gradilište, na Atletskom stadionu Mladost.

Pet tvrtki dobilo posao

Radove kod Nacionalne knjižnice izvodi Mešić Com, vrlo čest građevinski partner Grada, a na gradilištu rade i tvrtke GIP Pionir, Tempo Inženjering i Mjernik-Lima. Uređenje središnje osi grada Zagreba izvodi se prema projektu arhitektice Helene Paver Njirić s kojim je prije dvadeset godina pobijedila na natječaju.

Iako se ne zna kada će početi 2. etapa radova, planiraju se izgraditi još tri fontane, a u funkciju će se staviti i dva prolaza iz pothodnika na jugoistočnom dijelu, koji su sada zatrpani.

Komentara 50

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:23 20.08.2012.

Hm Treba priznati da neke tvrdnje gradonačelnika i stoje, ali. Puno je previše istih ljudi uvijek u igri. To ostavlja mjesta sumnjama. A i ovo s klizalištem. Ma nemoj. Održavanje i pravljenje leda je vrlo skup posao. Ne može see kako treba održavati led u ledenoj dvorani da bi se odigrala neka hokejaška utakmica, a sad svi projekti imaju klizališta. Onaj kampus na Borongaju isto je sav opasan kilometrima klizalištima, a ide nam globalno zatopljenje. Gdje čemo nači tolike klizače? Valjda će jadni pogrbljeni penzići sa štapovima, koje zovemo hokejaši, - klizati. Ali svaki glas je dobrodošao, ma koliko se novaca potrošilo na gluposti.

ZE
.zeitgeist.
09:34 20.08.2012.

Prema dobro upućenim kulturnjačko-političkim izvorima, gradonačelnik Milan Bandić namjerava prepisati vlasništvo nad kinom Europa Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj. Bit će to kompenzacija štete koja je SPC-u počinjena dodjeljivanjem nekadašnjeg kina Zagreb, koje je bilo u njezinu vlasništvu, Tomislavu Horvatinčiću. A hoće li potom u Varšavskoj još biti filmskih projekcija - ne zna se.

Avatar Bell940
Bell940
09:22 20.08.2012.

nekaj se dela za ZG, da nema bandidosa nebi ni toga bilo, za koju godinu ga bute slavili. Bravo Bandidos, ja bum glasal navek za tebe, makar si dotepenec, ovi koji su autothoni ti su mutikaše i grebatori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije