Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Bernardić

Postao stručnjak za financije, uskoro i doktor za energetiku

SDP, Davor Bernardic
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
07.11.2014.
u 10:00

Preokret u obrazovanju, nakon studija fizike za daljnje školovanje odabrao ekonomiju od koje očekuje i političku korist

Pod budnim okom mentora Borisa Vujčića, guvernera Hrvatske narodne banke, prije nekoliko dana šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić postao je prvi specijalni stručnjak za javne financije lokalnih zajednica obranivši na Ekonomskom fakultetu rad pod naslovom "Fiskalna održivost Grada Zagreba".

Iako je po zanimanju fizičar, na postdiplomski studij iz područja ekonomije Bernardić se odlučio zbog svoje političke uloge u kojoj je tema gradskog novca najvažnija stavka.

– U svakodnevnom radu susrećem se s novčanim poslovima Grada pa smatram da je dobro steći dodatno znanje kako bi i moji prijedlozi i diskusija bili što argumentiraniji – kazao je Bernardić i dodao da se problemom održivosti javnih financija prije njega nitko nije znanstveno bavio.

Novo iskustvo moći će pokazati već za mjesec dana kada se u Gradskoj skupštini bude donosio gradski proračun za 2015. godinu. Naime, Bernardić smatra da Grad ovaj put mora donijeti realan i održiv gradski proračun.

– Moraju se povući ozbiljniji potezi, poput redukcije troškova, povećanja investicija i restrukturiranja Holdinga, kako bi gradski proračun bio stabilan – kazao je. Uz stabilizaciju, smatra da se pametnije mora rasporediti i proračunski novac. Tako je naveo za primjer proračun Grada za prvih šest mjeseci 2014. u kojem su privatne investicije sufinancirane sa 2,5 milijuna kuna, a gradske tvrtke sa čak 300 milijuna kuna. Istodobno, kazao je, Grad je iz Europske unije privukao samo 619 tisuća kuna.

Na školovanju je zaključio da se mora mijenjati i sadašnji način rada Zagrebačkog holdinga.

– Holding mora, po uzoru na trgovačke lance, iskoristiti svoj položaj i radnu snagu te građanima nuditi nove usluge. Jedna od njih je i ulazak u energetski sektor osnivanjem tvrtke Energo Zagreb koja bi se bavila prodajom električne energije umjesto da je, kao sada, kupuje na otvorenom tržištu – smatra šef gradskog SDP-a. Uz završeni stručni studij Bernardić priprema i doktorat, također iz ekonomije. Tema mu je ekonomija energetike. 

SDP-ov Davor Bernardić vjenčao se s djevojkom Irenom Coljak

Davor Bernardić: Previše sam slušao središnjicu SDP-a

Komentara 2

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:26 07.11.2014.

Hm, struju je otkrio i razotkrio. Još samo da pronađe toplu vodu i životni cilj je ispunjen.

MA
marex10
09:11 08.11.2014.

Grad zagreb moze kupovati struju od te tvrtke samo ako bude najpovoljnija na raspisanom javnom natjecaju. Vjerojatno postoji modalitet da to tako i bude, no mislim da je javni natjecaj bitan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije