Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradići

Pošta se seli iz središta grada

'no'
Foto: 'Fotodesk /Vecernji list'
1/3
17.08.2011.
u 16:00

Vrijedne prostore u Jurišićevoj, Branimirovoj, Harambašićevoj pošta neće prodati već će ih iznajmiti

Nekadašnje vojno skladište, danas zapušteno zemljište u Gradićima kraj Velike Gorice, uskoro će postati nova adresa Hrvatske pošte. Zaposlenici uprave, administracija, kamioni i sva poštanska vozila danas smještena u Branimirovoj, Jurišićevoj i Harambašićevoj ulici do sredine 2013. godine bit će preseljeni na novu adresu, tik uz ulaz u šesti po veličini grad Hrvatske i neposrednu blizinu Zračne luke.

Vlada je dala zemlju

Hrvatska je pošta zemljište veće od 70 tisuća metara četvornih "tražila dokapitalizacijom" od Vlade koja se vojnog skladišta pokušava prodajom riješiti već četiri godine.

Bezuspješno, jer kako doznajemo, zainteresiranih ulagača nije bilo.

Gradnjom središnjeg logističkog centra i preseljenjem dostavnih poštanskih kamiona iz središta grada, bliže pak svim većim prometnicama, poštanskim će se vozilima za prijevoz i dostavu pošte uštedjeti i više od sat vremena.

– Kada kamioni dođu na ulaz u Zagreb, do središnjih se ureda voze i po sat vremena. Uostalom, preseljenjem će se promet maknuti iz središta grada, što je velik napredak jer u Branimirovu u danu minimalno uđe deset kamiona, a o ranojutarnjoj buci u Harambašićevoj, gdje su smještena vozila Pošte, neću ni govoriti – kaže Višeslav Majić, izvršni direktor.

Iako još nije definiran izgled budućeg logističkog centra, doznajemo, neće se raditi nikakvo futurističko zdanje.

– Središnji dio bit će izgrađen na jednoj razini s ulazima za kamione i 600 parkirnih mjesta, a tik uz njega gradit će se upravna zgrada – kaže Majić. Kolika je cijena koju će pošta platiti za gradnju centra, nismo uspjeli doznati, a poručili su tek kako će polovicu uložena novca dobiti iz fondova EU.

Četiri milijuna za rentu

Iako će se u V. Goricu preseljenjem sliti oko dvije tisuće poštanskih djelatnika, u Zagrebu će svi postojeći uredi namijenjeni građanima ostati na dobro znanim adresama.

– Preseljenjem ćemo smanjiti troškove održavanja nekretnina jer godišnje samo za spomeničku rentu plaćamo četiri milijuna kuna. Profitirat će i Velika Gorica čiji će se proračun puniti od komunalne naknade koju ćemo plaćati – kaže Majić.

Pošta se svojih prostorija u središtu grada, čiji je vlasnik, neće odreći već će ih iznajmljivati. Ponuditi će ih zainteresiranim obrtnicima i poduzetnicima  i tako uostalom puniti svoju blagajnu. Inače, Pošta je lani ostvarila neto dobit od 30,2 milijuna kuna.

- Izabrali smo konzultante i to one koji imaju iskustva u izgradnji logističkih centara jer nismo željeli napaviti niti jednu pogrešku. Važno je da do 2013. godine završi izgradnja jer tada nastupa liberalizacija tržišta poštanskih usluga i naš proces modernizacije mora biti obavljen - zaključio je Višeslav Majić.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
19:25 18.08.2011.

Pošta se svojih prostorija u središtu grada, čiji je vlasnik, neće odreći.... Ponuditi će ih zainteresiranim obrtnicima i poduzetnicima i tako uostalom puniti svoju blagajnu. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Tomislav Horvatincic je zainteresiran za Jurisicevu ulicu...

DU
Deleted user
21:12 18.08.2011.

Horvatinčić je više zainteresiran za Remetinec...

DR
drug
01:55 19.08.2011.

Kako ce se zvati ova afera...bas me interesira

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije