Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi projekt

Neboder od 19 katova u Ilici počinje se graditi već u studenom

neboder
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/2
10.09.2014.
u 14:02

Čitav kompleks oblikovno će, likovno, glazbeno i gastronomski predstavljati Zagreb i Hrvatsku. U ugostiteljskom dijelu na velikim ekranima vrtit će se priča o kravati, nuditi vina po regijama, prezentirati nacionalni parkovi...

Sportsko-rekreacijski centar s javnim bazenom, dječji vrtić u sklopu kojeg bi se održavala i škola plivanja za djecu, polivalentna dvorana za kazališne i zabavne sadržaje, hotel, biblioteka i čitaonica...

Sve će se to smjestiti u veliki kompleks vrijedan tristo milijuna kuna, radnog naziva Centar hrvatskih dostignuća, smještenog u Ilici 212-214. Nekoliko nižih zgrada nadvisit će, pak, stambeno-poslovni kompleks od 19 katova.

Potočić, parkovi, vina...

Zemljište u blizini križanja s Mandaličinom trenutačno je šljunčano parkiralište stanara koji žive u blizini, no kroz dvije će godine, za koliko bi trebao biti gotov projekt, mogli parkirati u podzemnoj garaži, koja će se kopati ispod zemlje na četiri etaže.

– Čitav kompleks oblikovno će, likovno, glazbeno i gastronomski predstavljati Zagreb i Hrvatsku. Tako će se, primjerice, u ugostiteljskom dijelu na velikim ekranima vrtiti priča o kravati, nuditi vina po regijama, prezentirati nacionalni parkovi - zid s preprekama za penjanje podsjećat će na Paklenicu, provući ćemo potočić kroz prostor kako bismo ukazali na podzemne vode koje teku ispod Ilice - kaže Zvonimir Škegro, direktor društva Kristali d.o.o., koji su investitori kompleksa.

Društvo u vlasništvu Stanograda, stambeno-graditeljske zadruge koja je od Britanskog trga do Črnomerca sagradila 32 kuće, u posjedu je i povijesne studije, koju su naručili ne bi li svoju ideju uklopili u arhitektonsku vrijednost ulice. No, o neboderu Škegro sanja još od 1984. godine, otkako je kupio zemljište.

Društveni interes

– Otada smo provodili nekoliko natječaja, a 2007. je konačno definirano kako bi kompleks trebao izgledati u okolnom prostoru - kaže Škegro. Anketnim je natječajem tada nastalo rješenje arhitekata Vinka Penezića i Krešimira Rogine. No nedavno su raspisali i natječaj za idejno arhitektonsko rješenje po kojem će i graditi kompleks.

Datum zatvaranja natječaja je 26. listopada, dok će do 15. studenog odabrati prvonagrađeni rad. Potom odmah idu u gradnju. Projekt je od 2007. do danas zastao zbog krize, no u međuvremenu je u Gradskoj skupštini prihvaćen kao gradski projekt.

– Zbog javnih sadržaja u društvenom interesu - objašnjava Škegro i dodaje da je mogućnost da postolari i ini obrti djeluju u komercijalnim prostorima besplatno.

Komentara 9

HR
HRVATSKA89
14:58 10.09.2014.

neboder" od 19 katova to vec u svjetu 40 godina zovu manjom stambenom zgradom ali imamo neboder od 19 katova koliko smo mi napredna drzava

Avatar SMECHAR
SMECHAR
15:48 10.09.2014.

Čak 19 katova, pa ne znam to će nam skloniti svo sunce u Zagrebu. Stvarno ovo nije neka vijest, to ne bih čak više ni zvao neboderom. Kada se bude nešto izgradilo od barem 40 katova onda to nazovite neboderom.

VI
Vito
09:13 11.09.2014.

mogli parkirati u podzemnoj garaži, koja će se kopati ispod zemlje na četiri etaže. ______________ "Ključne" riječi - mogli parkirati - no, pitanje je bi li se smijeli parkirati, jer se mogu parkirati bilo gdje, u Zagrebu ili izvan Zagreba. ___________ Četiri kata parkirališta, bez broja parkirnih mjesta???? _________ I sad je u Ilici teško izači iz parkirlaišta obližnjih zgrada, što će biti kad nekoliko stotina vozila stanara i/ili poslovih prostora krene izlaziti iz garaže u Ilicu i/ili Prilaz baruna Filipovića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije