Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APN javni poziv

POS-ovih 150 stanova moći će se i unajmiti za 20 kuna po m²

24.04.2015., Zagreb - Ministrica graditeljstva i prostornog uredjenja Anka Mrak Taritas obisla je gradilista POS-ovih stanova u Sv. Klari u Cizmesinki i u Zaprudju na uglu Sajmisne i Ulica Karla Metikose.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
24.06.2015.
u 09:38

U jednom danu stiglo je 200-tinjak zahtjeva za kupnju stanova u Svetoj Klari, kaže ministrica Anka Mrak Taritaš koja smatra da su građani sigurniji kad im je država partner

Dio izgrađenih stanova u sustavu poticajne stanogradnje, ukupno njih 150 na dvije lokacije u gradu - onoj u Svetoj Klari i Zapruđu, već od jeseni će zainteresiranim građanima biti ponuđen u najam.

Nova je to mogućnost rješavanja stambenog pitanja utemeljena na nedavno usvojenom pravilniku, nakon što je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), građanima najprije za kupnju po povoljnijim uvjetima ponudila stanove na spomenutim lokacijama.

Po listi prvenstva

U najam će tako, kako je poručila ministrica graditeljstva i šefica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak Taritaš, jednosobni i dvosobni stanovi, kao i oni od sedamdesetak kvadrata, no koliko točno na svakoj lokaciji, još nije definirano, budući da će do jeseni u potpunosti biti izgrađen kompleks u Klari, ali ne i onaj u Zapruđu. Tamo će biti dovršena tek jedna od planiranih pet zgrada.

Cijena najma, iako će se ona tek na nadolazećim sastancima upravnih vijeća konačno definirati, prema prvim najavama trebala bi biti identična onoj koju građani plaćaju za POS-ove stanove u Sopnici Jelkovec.

– Cijena najma trebala bi biti oko 20 kuna za četvorni metar kao što je to slučaj u Sopnici. Naravno, cijena će ovisiti o lokaciji, ali između Klare i Zapruđa neće biti velikih razlika, govorimo o nekoliko kuna više ili manje – poručila je Mrak Taritaš.

Za najam će se građani moći prijaviti tek nakon javnog poziva, a najmoprimci će biti izabrani po sličnim kriterijima po kojima su se birali kupci za POS-ove stanove - na temelju bodovanja bit će svrstani u red prvenstva.

Bodove za rang listu građani dobivaju na temelju neriješenoga stambenog statusa, godina, stručne spreme, statusa samohranog roditelja/posvojitelja/partnera skrbnika, statusa hrvatskoga ratnog vojnog invalida, a bodovi će se dobivati i za vrijeme prebivanja na području Grada Zagreba kao i za broj članova obiteljskog domaćinstva.

Ugovor o najmu sklapat će se na rok od 60 mjeseci, uz mogućnost naknadnih produljenja od po 36 mjeseci.

Kako predviđa ministrica Mrak Taritaš, zainteresiranosti neće nedostajati naročito ako se najam usporedi s objavom javnog poziva za prodaju stanova.

– Nakon što smo odlučili krenuti u poticajnu stanogradnju i objavili javni poziv, u samo jednom danu pristiglo je dvjestotinjak zahtjeva za kupnju POS-ovih stanova. To je za sve nas bilo veliko iznenađenje i pokazalo nam je da se građani osjećaju sigurnijima ako im je država partner, ako nema promjenjivih uvjeta i ako znaju da investitori neće nakon gradnje zatvoriti firmu i biti im nedostupni za sva ostala pitanja i probleme. Građanima je kvaliteta i sigurnost najvažnija, a s agencijom će kupci moći kontaktirati i nakon isteka garantnog roka i ona neće nestajati s tržišta kao brojne građevinske tvrtke – pojasnila je Mrak Taritaš.

Prodaja za 1100 eura

Istaknula je kako je izrazito zadovoljna odzivom i prodajom stanova koji su kupcima ponuđeni za 1100 eura po četvornom metru.

Naime, od ukupno 332 stana na lokaciji u Klari do sada je prodan 231 stan, dok je u Zapruđu već sada rezervirano 335 od ukupno 519 stanova koliko će ih biti izgrađeno.

– Veća zainteresiranost građana je za stanove u Zapruđu. To je razumljivo jer je riječ o jako dobroj lokaciji s odličnom prometnom povezanosti i blizinom brojnih sadržaja. To naravno ne znači da nismo zadovoljni zainteresiranošću kupaca za stanove u Klari. Građani su odlično reagirali na model POS-a koji je kod nas prije ovoga pokretanja pao u zaborav– kazala je Anka Mrak Taritaš.

Komentara 7

ZG
zgbuco
12:07 25.06.2015.

Da oni meni plate mjesečno po kvadratu, ne bi niti u najgorem bunili ili ludilu uselio u takve objekte. Imao sam priliki skoro pa svakodnevno gledati kako nastaje Novo Zapruđe. Toliko šlamperaja i nekvalitete na jednom mjestu nisam nigdje vidio. Zgrade su nabijene jedna na drugu i sreća je da parcela nije još veća za koji metar, jer bi nagurali još koju zgradu. o prostoru među zgradama da i ne govorim. Ne treba uopće uvoditi nikakve telekomunikacije, jer si budući stanari mogu bez ikakvih problema dobacivati stvari između zgrada. Jedine zelene površine su one na nasipu. Parkirna mjesta su ispod zgrada, što je poprilično ispod nivoa Save. Neki dan, kad su zapravo zgrade već formalno gotove, počeli raskapati okolne ceste i teren oko zgrada da ih priključe na toplanu. Baš me zanima kakvu će energetsku učinkovitost imati, s ozirom da su kompletno salivene iz čistog betona, na koji su mentuli nekavu nadam se kamenu vunu porilično upitne debljine. Itd, itd,....

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
20:49 24.06.2015.

Vidi, vidi, u ovoj kupaonici će trebati provesti deratizaciju.

CA
Cafa
13:24 24.06.2015.

Ovo je istina da se građani osjećaju sigurnije kad im je država partner. Ali to je pogrešno. S privatnom osobom možeš na sud, možeš razgovarati. S državom znaš samo da će ti biti onako kako oni propišu, a znaju i pogaziti vlastiti ugovor. Promijene pravilnik i to je to. Ti sjedi i plači. Ali slažem se s tim da manje inteligentni pripadnici hrvatskog naroda trebaju biti nasađeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije