Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA OD KATASTROFE Z. Bačić iz Hrvatskih voda tvrdi da bujanje Save ne može ugroziti grad

Poplava iz 1964. ne može se ponoviti zbog visokog nasipa

15.12.2008.
u 22:55

Jake kiše u zemljama zapadno od Hrvatske prouzročile su proteklog vikenda vodeni val zbog kojeg se Sava u Zagrebu prelila iz korita i došla do nasipa. Brodovi usidreni istočno od mosta Mladosti dospjeli su u sredinu korita.
Jednom u petsto godina

Vodostaj je tijekom vikenda bio čak tristo centimetara, no jučer se Sava spustila na sto centimetara. Mogućnost da se vodostaj Save toliko digne da ona poplavi grad ipak je neznatna. Obrana od poplave više je usmjerena na sprečavanje te mogućnosti nego što je detaljno razrađeno aktiviranje svih mjerodavnih tijela u slučaju da se rijeka izlije preko nasipa i ugrozi najbliže joj stanovnike. Zlatimir Bačić, rukovoditelj sektora za zaštitu od štetnog djelovanja voda u Hrvatskim vodama, uvjerava nas da enormno dizanje vodostaja Save i poplava, poput one 1964. godine, nisu mogući.

– Zagreb je najsigurniji grad u Hrvatskoj jer ima najviši nasip. Mogućnost da se Sava izlije u Zagrebu javlja se jednom u petsto godina, a uzvodno i nizvodno od Zagreba ta se mogućnost javlja otprilike jednom u sto godina – kazao je Bačić.

Time je srušio suludu ideju negdašnjeg glavnog gradskog stratega Slavka Dakića koji je prije godinu i pol tvrdio da su analize Ureda za strategiju pokazale da bi rušenje nasipa bilo najbolji način za dolazak grada na Savu. Hrvatske vode trenutačno “učvršćuju” područje uzvodno od Zagreba i dograđuju nasip prema Samoboru.

Pet metara zaštite
– Zagrebu se ne može ponoviti scenarij iz 1964. jer je tada nasip bio visok metar i pol do dva, a sada je pet metara. Vodostaj kakav je bio proteklih dana do te se razine diže jednom godišnje – kazao je Bačić koji već 40 godina proučava Savu. Zamislimo li ipak da se dogodi katastrofa, organizaciju obrane od poplave preko Državne uprave za spašavanje pokrenule bi Hrvatske vode. No, razrađeni županijski plan još nemaju.

Trenutačno strategiju izrađuju u dogovoru s Gradskim uredom za upravljanje hitnim situacijama. Moraju predvidjeti mjesta na kojima bi probili nasip na zagrebačkom i okolnom području te biti oprezni pri odabiru tih lokacija jer je cilj usmjeriti vodu na područja na kojima će vodeni val napraviti manju štetu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije