Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zar opet?

Ponovno pucaju vodovodne cijevi u Zagrebu! Bez vode cijelo jutro bili stanovnici čak triju kvartova

Sanacija u tijeku, zagrebačka Selska cesta dan nakon poplave
Goran Stanzl/PIXSELL
18.10.2021.
u 11:06

Cijevi su ovoga puta pukle u Španskom, Vrapču i na Peščenici, a opskrba pitkom vodom, javljaju iz Zagrebačkog holdinga, osigurana je autocisternama. Do 13 sati, sva tri puknuća su sanirana

Vodovodne cijevi u Zagrebu ponovno pucaju. Ovoga puta na čak tri mjesta, u Ulici Milana Rešetara u Španskom, Ulici Ive Horvata na Vrapču i u Ulici Alberta O. Štrige na Peščenici. Dio potrošača privremeno je bio bez vode, a opskrba je osigurana autocisternama, javili su iz Zagrebačkog holdinga. Puknuće vodovoda na Peščenici sanirano je do 12 sati, a pola sata kasnije i u Vrapču, dok se voda korisnicima u Španskom vratila oko 13 sati, javili su također iz Holdinga. 

Podsjetimo, cijev je zadnji put u Zagrebu pukla prije tri dana, u petak na Srednjacima u Ilirskoj i Predovečkoj ulici. Krajem rujna pak, također u razmaku od tri dana, na dva je mjesta pukao magistralni vodovodni cjevovod u Selskoj ulici. Voda koja se tada izlila učinila je golemu štetu stanovnicima Selske i okolnih ulica, potopljen je i učenički dom, a domar koji je u njemu stanovao umalo se utopio. 

Zagreb ima veliki problem s dotrajalim kanalizacijskim i vodovodnim cijevima iz kojih iscuri više od 50 posto vode, što na godišnjoj razini stvara gubitak od 240 milijuna kuna, a i ekološki je potpuno neprihvatljivo. Bivša gradska uprava 2007. podigla je kredit od 300 milijuna eura predviđen, među ostalim, za sanaciju vodovoda i kanalizacije, no on je utrošen na druge stvari dok cijevi i dalje trunu, stvaraju gubitke i neprilike građanima. 

"Vodoopskrbni cjevovodi sastavni su dio velikog i kompleksnog sustava vodoopskrbe te je tehnički kvar na svakoj konstrukciji uvijek moguć u nekom postotku vjerojatnosti. Sustav javne vodoopskrbe grada Zagreba ima otprilike 3500 km cjevovoda raznih profila, namjene i ugrađenih raznovrsnih materijala. Materijali od kojih su građeni dijelovi vodoopskrbnog sustava razvijaju se tijekom vremena u svojoj tehnološkoj evoluciji poput svega ostalog. Nije moguće jednoznačno odrediti uzroke puknuća vodoopskrbne cijevi, ona je pod konstantnim utjecajima promjene dinamike tlakova i brzine strujanja u njoj te vibracijama i pomacima okolnog tla, a to sve izaziva naprezanja materijala", stoji u odgovoru Vodoopskrbe i odvodnje na naš upit o uzrocima punkuća cijevi. 

U slučajevima puknuća cjevovoda ili drugih vrsta kvarova ekipe Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. odmah po prijavi izlaze na teren te se sanacije u pravilu vrše unutar par sati, s prioritetom da se građanima čim prije omogući normalizacija vodoopskrbe, poručuju iz ViO. 

 

 

Komentara 36

ZA
zagi101
12:53 18.10.2021.

a da nije nekom palo na pamet da su to sve posljedice potresa jer se tlo pomicalo a i sad cijevi ne mogu izdržati pritisak jer dosta je mali pomak i eto sranja

Avatar berija1
berija1
13:20 18.10.2021.

Cijevi stare a potres sve dobro razdrmao, Zagreb stoji na mjestu tri i po mjeseca "kriv Bandic 🤩🤩

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
12:30 18.10.2021.

Ko da im uopće treba topla voda. Luksuz kojeg nisu zaslužili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije