Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjeroučitelj postao zastupnik

Politika nam je uzela razrednika, sad ćemo mi ocjenjivati njega

sabor
Foto: Davor Puklavec, Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
25.01.2016.
u 15:01

Pozvan je na Markov trg umjesto kolege iz Mosta koji je dobio funkciju ministra, pa nije bilo puno vremena za oproštaj u OŠ Ante Kovačića

Njihov razrednik – saborski zastupnik! Umjesto o ocjenama, sad će razmišljati o donošenju zakona, a razgovore sa svojim đacima i kolegama u Osnovnoj školi Ante Kovačića zamijenit će onima u svom klubu ili pak u zastupničkim klupama.

Učenici Marka Sladoljeva u jedno su sigurni – njihov vjeroučitelj barem će konačno imati plaću koju zaslužuje. Vesele se zato njegovu odlasku na novo radno mjesto, ali ipak u srijedu, na zadnjem danu nastave, nisu mogli skriti suze.

– Nedostajat će nam jako jer je odličan. Ali bit će odličan i na poslu zastupnika, rekli smo mu da ćemo ga pratiti, tako da se ne može izvlačiti, raditi mora barem jednako dobro kao što radi u učionici – složan je osmi razred sad već bivšeg razrednika Sladoljeva, koji do zadnjeg časa nije znao da će njihov vjeroučitelj postati dio vladajuće koalicije u novom sastavu Sabora. Do zadnjeg trena nije to znao ni Sladoljev, koji se prekjučer oprostio od razreda i dvadeset godina karijere u školi jučer zamijenio prvim danom karijere na Markovu trgu.

A bili smo i na klizanju

– Jedan od kolega iz Mosta postao je ministar pa sam ja pozvan. To je razlog što nismo imali više vremena da se oprostimo. Ali posjećivat ću ja svoje osmaše redovito, stanujem blizu škole, neće mi nikako pobjeći – kaže Marko Sladoljev te dodaje kako su ga đaci, unatoč suzama za razrednikom, tješili te uvjerili da se ne brine kako će se snaći na novom poslu. Ali na malu maturalnu večeru, u šali su zaprijetili, mora doći, bez izgovora.

– Nismo uspjeli organizirati oproštajnu zabavu, ali već tradicionalno u našoj se školi organizira večera za osmaše na kraju školske godine. Rekli smo razredniku da mora doći, ipak je s nama bio pune četiri godine, a i žao nam je što nas ostavlja samo nekoliko mjeseci prije kraja nastave – iskren je Mateo Zorko iz razreda vjeroučitelja i zastupnika, kojem je i samom, kako kaže, možda najteže pala upravo činjenica što ostavlja razred pred jednom od životnih prekretnica, upisom u srednju školu. Međutim, dodaje Sladoljev, njegovi đaci mogu mu se obratiti u svakom trenutku na njegov broj mobitela.

A znaju to i oni jer, kako kažu, sadašnji zastupnik Mosta sve je samo ne tipičan razrednik. – Vodio nas je u kino, a ne samo da je platio ulaznice nego je kupio i kokice i sokove – govore đaci te dodaju kako su upravo sa svojim vjeroučiteljem uživali na adventu u Zagrebu jer ih je vodio i na klizanje.

Skupljali za siromašne

A osim što su se družili u školi te povremeno izvan nje, zajedno su organizirali i humanitarne akcije. Prije godinu i pol prikupili su čak 60 tisuća kuna kako bi pomogli gradnju jedne školske kuhinje u Africi u kojoj se danas hrani 750 djece. Za probleme i siromaštvo afričkih vršnjaka, objasnili su tada učenici sa svojim profesorom te ravnateljem Jozom Hrgom, doznali su iz filma o Marijinim obrocima koji je jedan učenik donio na nastavu. Odmah se rodila ideja da i oni pomognu te su tada organizirali različite akcije kako bi prikupili novac, od garažne rasprodaje do humanitarne utakmice profesora i učenika škole.     

Komentara 1

Avatar Ada
Ada
08:03 10.09.2016.

Zašto dobre ljude nikad nitko ne komentira?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije