Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o navijačima

Policija posjećuje neosuđene navijače i do 80 puta godišnje

Navijači
Željko Lukunić/PIXSELL
24.03.2010.
u 10:57

Navijači su kažnjeni mjerom opreza ili zabranom odlaska na utakmice odmah pri prijavi, a ne kad im se dokaže prekršaj ili kazneno djelo.

Navijači Dinama i Hajduka slažu se u jednom: Zakon o navijačima treba mijenjati. Sadašnji je previše drastičan, ljude se osuđuje bez dokaza, narušava im se privatnost, nijedan se članak zakona ne provodi osim sankcija navijačima. Tako na utakmicama visokog rizika, kaže BBB-ovac Tomislav Glušić, nema prekršajnog suca ili dežurstva na sudu kao što zakon nalaže, a nijedan stadion nema brojčanik za karte. S obzirom na to da ih se mahom percipira kao huligane, javnost je, kaže, u startu na strani policije koja se pak na njima najviše iskaljuje. Podsjeća na to da su zadnji neredi na stadionu u Hrvatskoj bili prije devet godina. U Velikoj Britaniji, na čiji se zakon političari vole pozivati i koji im služi kao primjer izvrsnosti, ima nekoliko desetaka prekida utakmica zbog sukoba na tribinama, tisuće su navijača pod zabranama, a zabilježena su i dva smrtna slučaja u zadnjih nekoliko mjeseci, upozorava Glušić.

Policijski posjeti

– Nismo mi anđeli, ali sadašnja je situacija nepravedna. Događa se da navijača koji godinama ne dolazi na utakmice, a pojavi se jednom s pivom u ruci, privedu i odrede mu mjeru opreza – priča torcidaš Stipe Lekić.

Mjera opreza ili zabrana odlaska na utakmice od jedne do dvije godine na snazi je odmah i traje sve do pravomoćne presude. Točnije, navijači su kažnjeni odmah pri prijavi, a ne kad im se prekršaj ili kazneno djelo dokaže. Za vrijeme trajanja mjere opreza dužni su javljati se policiji svaki put kad njihov klub igra, bez obzira na to kakva je utakmica i gdje se održava. Nakon javljanja, policija ih provjerava, uglavnom na radnom mjestu ili kod kuće.

– Dinamo igra otprilike 70-80 puta godišnje i isto toliko puta tim ljudima policija zakuca na vrata – kaže Glušić. Ako netko od navijača zaboravi na utakmicu i ne okrene broj policije, odlazi u pritvor.

Putni troškovi

Primjer nepravednosti koji izdvaja jest i iskustvo u Japanu. Prije utakmice naš je MUP, tvrdi, bez zakonske osnove japanskoj policiji poslao imena svih evidentiranih navijača koji su odmah na japanskoj granici poslani u pritvor i vraćeni u Hrvatsku (svi su dobili odštetu). Evidentirani navijači, kaže, ne brišu se s popisa 10 godina čak i ako su oslobođeni optužaba, a sve to vrijeme imaju problema na granici ne samo pri odlasku na utakmice nego i za obiteljskih putovanja.

Ključne riječi

Komentara 1

BO
borutkorajze
12:12 24.03.2010.

VL, mozda bi diferenciraniji rjecnik naveo citaca na to da nisu evidentirani navijaci nego huligani. Jer navijaca je dalako vise i da su svi evidentirani, ne bi vise bilo gledatelja na tekmama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije