Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznenadili ga suradnici

Pohvalio se na Fejsu: Bandić proslavio 20 godina mandata

Foto: Milan Bandić Gradonačelnik Zagreba/Facebook
1/4
05.05.2020.
u 14:57

Uz tortu, konfete i balone, gradonačelnik se zahvalio na čestitkama, a čestitali su mu i mnogi sugrađani

Kraj Milana Bandića neće tako brzo doći, o tome će odlučiti dragi Bog. I birači. Bog uzima najbolje, zato neće još uvijek mene – poručio je nedavno čovjek koji metropolu vodi 20 godina, zbog čega su ga njegovi suradnici iznenadili i priredili mu mini proslavu u uredu gradonačelnika, a danas se time pohvalio na Facebooku.

U društvu nasmiješenih suradnica i sam vidno raspoložen, uz tortu, konfete i balone, Bandić se zahvalio na čestitkama, a čestitali su mu i mnogi sugrađani, komentiravši objavljene fotografije. "Samo naprijed, Milane!", "Još bar toliko! Živio!", "Zagreb bez vas ne bi bio Zagreb" – samo su neki od postova, iako je bilo i onih negativnih. Reakcije na ovu njegovu objavu jasno prikazuju njegovu dosadašnju "vladavinu". Gotovo da nije bilo poteza koji nije izazvao polemike u javnosti, no to je njegov stil, koji je, reći će gradonačelnik, neponovljiv.

- Nitko za milijun godina neće dobiti šest mandata gradonačelnika. Ponavljam, za milijun godina. I to ne na lijepe oči, ni na pamet. Ja nisam bog zna kako pametan, a još manje bedast – često zna ponavljati čelni čovjek metropole. Samo dio je to njegovih specifičnih izjava po kojima je postao prepoznatljiv. Neke su postale antologijske, poput one da ne može "kao Batman loviti pahulje po gradu prije nego što padnu na pod", kojoj je nastavak bio da će "polizati zagrebački asfalt i pojesti snijeg". U svom je stilu prokomentirao i zagađenu vodu na zagrebačkim Vrbanima 2007. godine, kad je na hidrantima popio vodu kako bi dokazao da je pitka i da nije štetna za zdravlje te poručio: "Kao žabac sam se napuhao ispijajući zagrebačku vodu da dokažem da je zdravstveno ispravna". Dvadeset godina od dana kad je prvi put izabran za gradonačelnika ispunit će, doduše, tek 31. svibnja. Na sjednici Skupštine 2000. godine imenovan je kao šef zagrebačkog SDP-a. S bivšom se strankom rastao 2009. i šest godina kasnije osnovao vlastitu. Svaki put kad se mislilo da mu se bliži politički kraj, vraćao se. Fotelju je napustio dva puta – 2002. godine, kada je podnio ostavku nakon pokušaja bijega od policajaca koji su ga uhvatili kako vozi pod utjecajem alkohola. Usprkos tome, ponovo je izabran na izborima 2005. godine. Potom je i 2015. godine pritvoren zbog afere "Agram".

Foto: Milan Bandić Gradonačelnik Zagreba/Facebook

- Koji čovjek koji nešto vrijedi u Hrvatskoj nije bio u zatvoru makar tri mjeseca? Eto, i tu sam kvotu ispunio – pravdao se tada Bandić. Kroz šest bitki za "čelo Zagreba' nadmašio je sve oponente, a u drugom krugu suočio se samo s dvoje protukandidata - Rajkom Ostojićem 2013. godine te Ankom Mrak-Taritaš na posljednjim lokalnim izborima. Oboje su i dan-danas jedni od njegovih najglasnijih kritičara, koji se ne libe podsjetiti javnost na sva Bandićeva obećanja koja nije ispunio, poput tračničke veze do Zračne luke, izgradnje Jarunskog mosta, revitalizacije Bloka Badel, Paromlina i Gredelja, izgradnje kongresnog centra... Najnoviji projekt koji je dignuo na noge Zagrepčane je tzv. zagrebački Manhattan, za čiju se realizaciju još uvijek vode žestoke bitke, s obzirom da je jedan od uvjeta i izglasavanje novog GUP-a. Neke je mega-projekta, doduše, progurao, poput novog rotora i žičare za Sljeme, no i tu je oporba imala prigovor, ističući da je i jedno i drugo moglo koštati puno manje.

Foto: Milan Bandić Gradonačelnik Zagreba/Facebook

Inače, po zvanju magistar politologije, Bandić je prvotno od 1980. do 1983. radio u tvornici Ledo, a 1991. je zajedno s Milankom Opačić i Ivicom Račanom, kako i sam naglašava, počeo graditi hrvatsku socijaldemokraciju, i to na zagrebačkoj Peščenici, današnjoj gradskoj četvrti u kojoj je godinama ranije gradio svoj kult ličnosti, s obzirom da je gotovo cijelo desetljeće radio u tamošnjoj općini. Na Peščenici su još uvijek njegovi najvjerniji glasači. Politički je fenomen koji vole komentirati i proučavati mnogi analitičari, a još uvijek nagađaju hoće li trenutno stanje u kojem se metropola zatekla nakon potresa značiti njegov konačan pad.

- Građani će odlučiti. Demokracija je, svi imaju pravo na stav, tako je to u demokraciji. To nije savršen sustav, ali je najmanje loš, to moraju znati ljudi iz oporbe, ali i oni koji obnašaju dužnost. To je teže nego biti u oporbi. Ako ikad budu u prilici zamijeniti Milana Bandića, neka budu korektni. Mudar gradonačelnik, koji ponekad zna biti i Milan Bandić, prihvatit će svaki konstruktivan prijedlog – komentirao je čelni čovjek metropole mogućnost svog kraja.

Komentara 1

Avatar DeborahZM87
DeborahZM87
23:57 05.05.2020.

w︆︅︆­­w︆︅︆­w︆︅︆­.︆︅︆­­l­­o︆︅︆v︆︅︆e︆︅︆x︆︅︆­x︅︆︆­.︆︅︆­­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije