Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedino u Hrvatskoj

Pogledajte kako će izgledati prvo groblje i krematorij za ljubimce

Groblje za ljubimce Dumovec, portal (1)
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
30.03.2013.
u 08:03

Grobna mjesta za ljubimce davat će se u najam, kako je to praksa u Europskoj uniji. Groblje će imati ukupno 2500 kazeta, a svaka od njih od jednog do četiri grobna mjesta

Prvo groblje za kućne ljubimce s krematorijem gradit će se na livadi pokraj skloništa za nezbrinute životinje Dumovec. Radovi bi mogli početi već u srpnju, a novi gradski projekt ima lokacijsku dozvolu, idejno rješenje, te uskoro i izvedbeni projekt. Jedino ovakvo mjesto za pokapanje životinja u Hrvatskoj, osim susjednih gradova, moći će koristiti i susjedne države.

 Još samo u Beču

 – Projekt će obuhvatiti površinu od 12.600 metara četvornih, a u kompleksu će se nalaziti krematorij, hortikulturna površina s kazetama za urne, pomoćna zgrada te popratni sadržaj – objasnili su iz gradskog Ureda za poljoprivredu koji vodi projekt. Investicija je vrijedna 15 milijuna kuna i bit će prijavljena za EU fondove. Imovinskopravni sporovi riješeni su na nedavnoj sjednici Gradske skupštine kada je odlučeno da će se Grad dogovoriti s državom za još jednu parcelu kojom će biti zaokružena zemljišna čestica u sklopu koje je i sklonište. Osim u Beču, susjedne zemlje regije nemaju ovakva rješenja za pokapanje kućnih ljubimaca, pa se tako očekuje da će se zagrebačkim uslugama kremiranja životinja koristiti Slovenija i druge zemlje.

 Imovinskopravna pitanja

 – Tri i pol godine trajali su pregovori s vlasnicima zemljišta. Oni su napokon riješeni. Sada ćemo tu priču zaokružiti. To je civilizacijski iskorak. U Hrvatskoj ne postoji takvo mjesto na kojem bi vlasnici svoje kućne ljubimce mogli primjereno ispratiti. Životinje se pokapaju u zemlju, bilo gdje, što je protuzakonito, a gradnjom jednog ovakvog objekta taj ćemo problem riješiti – objasnio je gradonačelnik Milan Bandić. Groblje će imati ukupno 2500 kazeta, a svaka od njih od jednog do četiri grobna mjesta. Odvojeno će biti groblje za pse, mačke i druge životinje, a kazete će se davati u najam. Kapacitet groblja nije ograničen te će se on po potrebi moći i proširiti.

 – To je praksa u Europi i mislimo da i mi trebamo napraviti isto. Na koliko godina će se mjesta davati u najam, još nije definirano, no bit će – dodali su iz Ureda za poljoprivredu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije