Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pogledajte gdje su sve lopovi "operirali" tijekom produljenog vikenda

Po dvije provale zabilježene su u Susedgradu, na Peščenici i u Trnju. Kralo se i u Maksimiru
18. kolovoza 2014. u 10:30 0 komentara 3706 prikaza
01.04.2010.   Zagreb, ulica, Baruna Trenka, kiosk Tiska. Dvojica lopova su oko 1 sat u cetvrtak provalili u kiosk Tisaka u zagrebackoj ulici Baruna Trenka. Jedan je usao je kiosk i u vrecicu poceo trpati cigarete i bonove za mobitel, a kolega je ostao isp

Dok su neki protekli produljeni vikend iskoristili za odlazak iz grada, drugi su upravo to shvatili kao idealno vrijeme za pljačkaške pohode. Tri provale u stanove Policijska uprava zagrebačka zabilježila je na sam blagdan Velike Gospe, dok je, u razdoblju od 12. do 16. kolovoza, provaljeno u još pet domova.

Ključ ispod otirača

Po dvije provale bile su u Susedgradu, na Peščenici te u Trnju, a po jedna na Maksimiru i u Sesvetama. Iz svih stanova ukraden je nakit, novac, a u Maksimiru provalnici su se odlučili odnijeti i televizor. Šteta je svuda do nekoliko tisuća kuna.

– Ušli su u dva stana na ovoj adresi, ali u jednom se nalazi samo osnovni namještaj pa nije ukradeno ništa. U drugom stanu u koji su provalili odnijeli su nakit – prepričavaju stanari Ulice Cvijete Zuzorić na Trnju, u kojoj je provaljeno u dva stana iste zgrade. Upravo iz tih razloga, Ministarstvo unutarnjih poslova još je početkom ljeta upozorilo na sigurnosne mjere koje treba poduzeti odlazi li se na putovanje.

– Novac i dragocjenosti ne smiju se ostavljati u stanu, već ih treba pohraniti na sigurno, ili u trezor ili kod nekoga na čuvanje. Također, ključ se nikako ne bi smio ostavljati ispod otirača ili na nekom mjestu blizu ulaza u stan, već bi se trebao dati osobi od povjerenja koja će povremeno obići stan te isprazniti poštanski sandučić – savjeti su to MUP-a, uz obvezno uključivanje alarmnog sustava ako on postoji. Međutim, samo rijetki Zagrepčani odlučuju se na ugradnju alarma, kao i na protuprovalne brave i vrata. Kako kaže Robert Tonković iz bravarskog obrta "Super bravar", ni deset posto stanova u gradu nema ugrađena protuprovalna vrata.

Sigurnosna brava

– Novi stanovi jesu zaštićeni jer vrata dolaze s novom gradnjom. Međutim, riječ je o malom broju domova koji se tako štite od provalnika – govori Tonković kojeg, u sklopu hitnih intervencija, zovu ili policija ili vlasnici stana da promijeni bravu nakon što je provalnici obiju. Kako kaže, svima savjetuje da barem nabave sigurnosne brave i postave ih na obična vrata.

– Riječ je, zapravo, o teleskopskim šipkama koje, nakon zaključavanja, uđu u pod i sa strane vrata te je nemoguće ući – kaže bravar Tonković te dodaje kako hitna intervencija stoji 350 kuna, a minimalna je zaštita za dom u obliku sigurnosne brave 1500 kuna. Za sigurnosna vrata treba izdvojiti najmanje 7000 kuna.

Operacija/Ilustracija
Mentalno bolestan
Kako je samo preživio? Liječnici ostali u šoku nakon što su mu otvorili želudac
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.